Članak

OBRATIO SE UN-u

Netanyahu: Izrael želi mir, ali se bori za svoj opstanak

Izrael želi mir uprkos tome što se bori za svoj opstanak u svjetlu "surovih neprijatelja" koji žele da ga unište, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanyahu obraćajući se za govornicom Generalne skupštine UN-a.

(Patria) - Izrael želi mir uprkos tome što se bori za svoj opstanak u svjetlu "surovih neprijatelja" koji žele da ga unište, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanyahu obraćajući se za govornicom Generalne skupštine UN-a.

- Moja zemlja je u ratu, bori se za svoj opstanak. Moramo da se branimo od ovih surovih ubica. Naši neprijatelji ne pokušavaju samo da nas unište, žele da unište našu zajedničku civilizaciju i da nas sve vrate u mračno doba tiranije i terora - ustvrdio je Netanyahu.

Ujedinjenim nacijama obratio se u trenutku kada Izrael nastavlja da gađa ciljeve Hezbollaha u južnom Libanu, dok se sve više strahuje od izbijanja regionalnog rata na Bliskom istoku. U izraelskim napadima su poginule stotine ljudi u Libanu.

Izraelski premijer je pokušao da u govoru za konflikt okrivi Iran, koji podržava Hezbollah. Istakao je da se Izrael brani od Teherana na sedam frontova.

- Nema mjesta u Iranu do kojeg Izrael ne može da stigne. I to je tačno za cijeli Bliski istok. Izraelski vojnici su daleko od toga da su žrtvena jagnjad, bore se uz nevjerovatnu hrabrost...

Imam još jednu poruku za ovu skupštinu i za svijet izvan ove sale: 'Pobjeđujemo' - poručio je Netanyahu, uz aplauz, dok su neki delegati, među kojima su bili i Iranci, napustili salu.

Dodao je i da se rat u Gazi može okončati ako se predaju ekstremisti iz Hamasa, koji su izvršili napad na Izrael 7. oktobra, polože oružje i vrate taoce otete za vrijeme upada.

Uoči govora, Netanyahu je rekao da će Izrael narednih dana nastaviti s razgovorima o prijedlozima za primirje u Libanu, dok je Washington upozorio da će dalja eskalacija sukoba otežati povratak civila na obje strane.

#Izrael #GeneralnaSkupstina #UjedinjeneNacije #BenjaminNetanyahu #Svijet