Članak

KO SE MIJEŠA U RAD PRAVOSUĐA

Ambasada SAD: Odluka VSTV da ponovi konkursnu proceduru je ispravna i ima našu podršku, Posebni odjel popuniti do kraja 2024.

(Patria) - Odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da ne imenuje nijednog nosioca pravosudnih funkcija u Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala i Vrhovnog suda FBiH imala je podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. VSTV je donio odluku da na jučerašnjem dijelu sjednice ne imenuje ni šefa Posebnog odjela, niti devet tužilaca kao ni deset sudija Vrhovnog suda FBiH iako su prošli konkursnu proceduru.

Patria je od Ambasade SAD tražila odgovore na sljedeća pitanja:

1. Da li je Ambasada SAD na bilo koji način tražila od VSTV-a da na sjednici VSTV-a ne imenuje šefa Posebnog odjela za suzbijanje korupcije i kriminala, kao i devet tužilaca i deset sudija.
2. Da li ste bili upoznati kao jedan od partnera koji pomaže u procesima jačanja bh. pravosuđa da će VSTV tako postupiti i ići na poništavanje procedure i nove konkurse?
3. S obzirom da je predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji ranije upućeno pismo iz Ambasade SAD čiji je sadržaj objavljen, kojim tražite da se prolongira imenovanje za ovu sjednicu te da nećete imati daljih zahtjeva za odgađanje, molim da se referišete na ono što se dogodilo jučer? Da li podržavate ovakav postupak VSTV-a iako to znači odgađanje početka rada Posebnog odjela?
4. U konačnici ponavljanje procedure izbora šefa Posebnog odjela, devet tužilaca Federalnog tužilaštva i deset sudija Posebnog odjela Vrhovnog suda bez jasno navedenih razloga šalje lošu poruku i kandidatima koji su zadovoljili na konkursu pa se postavlja pitanje da li je neko želio spriječiti ta imenovanja i otvoriti prostor nekim drugim kandidatima?

Na ova pitanja dobili smo odgovor iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

"Odluka VSTV da ponovi konkursnu proceduru, umjesto da imenuje kandidate sa postojeće liste, ispravna je i ima našu podršku. Nastavljamo pružati podršku VSTV za brzo uspostavljanje novih odjela suda i tužilaštva, međutim to ne smije biti na uštrb zapošljavanja najkompetentnijeg mogućeg osoblja u novim institucijama.

Proširivanje baze kandidata omogućiće da najkvalificiraniji suci i tužitelji budu razmotreni za ove ključne pozicije čime će se potaknuti pozitivni, dugoročni rezultati posebnih odjela.

Pozivamo VSTV da konkursni proces postavi kao prioritet i minimizira kašnjenja. Ostajemo posvećeni pružanju dugoročne podrške ovoj inicijativi s ciljem da se posebni odjeli uspostave i popune do kraja godine", navodi se u odgovoru.

Iako smo nekoliko pitanja postavili i VSTV-u kako su i zašto poništili konkurse i na osnovu kojeg člana Poslovnika, odgovore još uvijek nismo dobili.

#aktuelno #AmbasadaSAD #Odluka #Posebniodjel #VSTV