Članak

POSJETE

Blinken danas u Egiptu na razgovorima o Gazi

Američki državni sekretar Antony Blinken nada se da će unaprijediti napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi, kao i ojačati bilateralne veze s Kairom kada danas dođe u Egipat usred zabrinutosti zbog eskalacije bliskoistočnih tenzija, javio je Reuters.

Posjeta najvišeg američkog diplomate dolazi u trenutku kada je regija i dalje u stanju pripravnosti zbog opasnosti od širenja rata u Gazi, posebno nakon što je libanski Hezbollah obećao da će uzvratiti Izraelu, optužujući ga da je u utorak detonirao pejdžere širom Libana. U incidentu je poginulo najmanje devet ljudi, a ranjeno skoro 3.000. Izrael je odbio da govori o eksplozijama.

Govoreći na redovnom brifingu, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je prerano reći da li će incident u Libanu utjecati na pregovore o prekidu vatre u Gazi, ali je rekao da SAD vjeruje da je diplomatija način da se smanje tenzije. Na Blinkenovim sastancima s egipatskim zvaničnicima „na dnevnom redu je pitanje kako ćemo dobiti prijedlog za koji mislimo da bi osigurao sporazum obje strane“ o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, rekao je Miller.

Američki zvaničnici su sedmicama govorili da će uskoro biti predstavljen novi prijedlog sporazuma koji uključuje oslobađanje talaca koje je Hamas odveo 7. oktobra 2023. godine.

„Postoje neka pitanja oko kojih treba da se pozabavimo sa vladom Egipta jer se odnosi na ovaj prijedlog o prekidu vatre koji pokušavamo da ostvarimo“, rekao je Miller.

Blinken neće posjetiti Izrael na ovom putovanju, što je prvi put da preskoči najbližeg regionalnog saveznika Washingtona otkako je palestinski Hamas pokrenuo rat u Gazi prije skoro godinu dana.

Miller je rekao da je to zbog toga što je Washington imao za cilj da razgovara o bilateralnim pitanjima s Egiptom na ovom putovanju, a prijedlog o prekidu vatre u Gazi na kojem su SAD i posrednici radili još uvijek nije spreman za predstavljanje Izraelu.

„Tako da bi bilo preuranjeno iznositi takav prijedlog ili obavljati bilo kakve druge diplomatske angažmane“, dodao je.

Egipat je, uz Katar, bio vitalni posrednik u diplomatiji predvođenoj SAD-om, prenoseći prijedloge i protivprijedloge između Hamasa i Izraela. Washington se također oslanjao na Kairo u svojim naporima da poveća protok humanitarne pomoći za 2,3 miliona ratom stradalih stanovnika Gaze.

Palestinski militanti ubili su 1.200 i uzeli oko 250 talaca u napadu na Izrael prošle godine. Izraelski uzvratni napad na Gazu ubio je više od 41.000 ljudi i u velikoj mjeri sravnio enklavu.

#Američki #Antony #Blinken #Državni #Egipat #Gaza #Kairo #Liban #Reuters #Sekretar #Svijet