Članak

ZLOČINAC NA SKUPOVIMA

Hoće li CIK obrisati Babine laburiste s izbornih lista?

Velika Kladuša u oktobru će i definitivno dobiti novog načelnika, odnosno nasljednika presuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića Babe, koji tu funkciju više neće moći obnašati.

Piše: Delvin Kovač

Velika Kladuša u oktobru će i definitivno dobiti novog načelnika, odnosno nasljednika presuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića Babe, koji tu funkciju više neće moći obnašati.

Kladušani će tako imati priliku birati između pet kandidata - Delile Šehinović (nezavisna kandidatkinja), Ismeta Hušidića (Stranka krajiškog jedinstva - SKJ), Borisa Horvata (Zajedno za Veliku Kladušu - SDP, NS, NiP, SDA), Amira Đogića (Laburistička stranka) i Adisa Džanića (NES).


Kandidati za načelnika Velike Kladuše

Fikretu Abdiću mogućnost da se kandiduje i provede još četiri godine na čelu kladuške administracije uskratio je visoki predstavnik Christian Schmidt nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH. Na uporno insistiranje Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Schmidt je, između ostalog, osuđenicima za ratne zločine zabranio kandidovanje na izborima.

"Nijedna osoba koja je osuđena od bilo kojeg međunarodnog ili domaćeg suda za zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin ne može se kandidovati na izborima, niti obavljati bilo koju izbornu, imenovanu ili drugu funkciju", kaže se u izmjenama koje je nametnuo Schmidt.



A jedan od onih kojima je to teško palo svakako je Fikret Abdić, presuđen za ratne zločine na 15 godina zatvora. No, on ne propušta priliku da na predizbornim skupovima, što svojim prisustvom, što obraćanjima za koje dobije gromoglasne aplauze pokuša pridonijeti pobjedi svog Amira Đogića.

Na Facebook stranici Laburističke stranke, čija je predsjednica kćerka Fikreta Abdića - Elvira Abdić-Jelenović, moguće je pronaći brojne fotografije s ovogodišnjih predizbornih skupova laburista kojima prisustvuje i sam ratni zločinac.

Jedan od skupova na kojima prisutne pokušava ubijediti da će kladuška administracija na čelu sa Đogićem preporoditi Veliku Kladušu održan je u mjesnoj zajednici Podzvizd (naslovna fotografija).



Abdić je svjestan da više neće zasjesti za kormilo kladuške administracije, ali s mikrofonom u rukama, kao što je to radio i nebrojeno puta ranije, i dalje može sijati razdor i iznositi laži o tobožnjem razvoju općine koje su Veliku Kladušu izolovale od ostatka svijeta. Jer, s ratnim zločincima niko neće da razgovara.

Međutim, postavlja se pitanje da li je Schmidt u svojim izmjenama ostao nedorečen, s obzirom da ratni zločinac neometano i dalje vodi glavnu riječ u predizbornim aktivnosima svojih laburista. Ili je, pak, na potezu Tužilaštvo BiH. No, svjestan je Babo da što se tiče i OHR-a i Tužilaštva, bez problema može biti miran...

Bez obzira na tromost bh. pravosuđa, kako saznaje Patria, Udruženje žrtava i svjedoka genocida podnijet će prijavu nadležnima zbog veličanja presuđenog ratnog zločinca i zatražiti od CIK-a BiH brisanje Laburističke stranke s izbornih lista.



CIK se u razmatranju te prijave mora voditi izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, i Izbornog zakona BiH, koje je bonskim ovlaštenjima nametnuo Christian Schmidt, i tako onemogućiti Laburističkoj stranci učešće na izborima zbog veličanja ratnog zločinca.

#ChristianSchmidt #DelvinKovač #FikretAbdić #LokalniIzbori #politika #ratnizločinci #VelikaKladuša #Izbori2024

house of hazards is a great game to relieve stress. Fun graphics, vibrant sounds, and surprising challenges keep me glued to the screen.