Članak

PARLAMENT FBiH

Intervjui sa kandidatima za Upravni odbor FTV-a su odgođeni, ne zna se kada će biti organizovani

(Patria) - Intervjui sa kandidatima za Upravni odbor RTV Federacije BiH odgođeni su 3. septembra i još se ne zna novi datum za razgovore. Za intervjue je zadužena Zajednička radna grupa Komsije za izbor i imenovanje Parlamenta Federacije BiH.

Buru u javnosti izazvao je kandidat za UO FTV-a Zoran Krešić sa svojim stavovima u kojima je za vraćanje paradržavne tvorevine Herceg-Bosne, rušenje Federacije BiH.

Opozicija u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije mjesecima ukazuje da je konkurs za Upravni odbor FTV-a u kojem je zaobiđena Komisijia za informisanje, raspisan nezakonito, protivno Poslovniku...

"Komisija za informisanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH je uradilo svoj posao i uputila jasnu poruku i javnosti i Parlamentu, a posebno Komisiji za izbor i imenovanja na kojoj je sada cijeli posao i koja iz, njima poznatih razloga, prolongira, oteže, radi netransparentno, koliko mogu primijetiti. Ljudi se pitaju i članovi koji su se prijavili za kandidate šta se događa. Nije pojašnjeno zašto se prolongiraju intervjui. Sada je potez na Komisiji oba doma Parlamenta FBiH jer su oni ti koji provode konkursnu proceduru i koji treba da se očituju, izađu pred nas i javnost sa konkretnim imenima.

Ja mogu pretpostaviti da im je pomrsila konce priča u vezi sa kandidatom koji je duboko kompromitovan, a čije se ime spominjalo u javnosti, da je to taj kamen spoticanja, no ne mogu ništa reći sa sigurnošću. Ta komisija se ne oglašava, ne pojašnjava zašto su odgodili jednom pa drugi put intervuje i ne najavljuju ponovo intervjue sa kandidatima", govori za Faktor Sanel Kajan (DF), predsjednik Komisije za informisanje Zastupničkog doma FBiH.

Razgovarali smo i sa federalnim zastupnikom Eldarom Čomorom (SDA), članom Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.

"Ja ne znam šta se događa jer nisam član tog radnog tijela koje se bavi intervjuima, bodovanjem. Mi ćemo na Komisiji za izbor i imenovanje dobiti njihove prijedloge. Znam kako će to završiti. Završit će onako kako traži HDZ", kazao je Čomor.

U Komisiji koja je raspisala konkurs za popunu UO FTV-a i koja obavlja intervuje sa kandidatima su Aner Žuljević (SDP), Goran Opsenica (HDZ), Rasim Smajlović (NIP) iz Zastupničkog doma PFBiH, dok su iz Doma naroda Parlamenta FBiH Milan Ševo (HDZ) koji je i predsjednik i Kristina Petrović (SDP).

Na konkurs za Upravni odbor FTV-a su se prijavili Lejla Tikveša, Mirsad Ćatić, Vahid Duraković, Danijela Gogić, Adnan Huskić, Irina Kolak Mandić, Edin Kotlo, Zoran Krešić, Željka Marković Sekulić, Medina Mujić i Izudin Šehović.

#AnerŽuljević #EldarČomor #Ftv #GoranOpsenica #KomisijaZaInformisanje #ParlamentFederacije #RasimSmajlović #SanelKajan #ZoranKrešić #BiH