Članak

KRUG 99

Zornić o odbacivanju prijave protiv Čovića: Izgradnja moderne BiH podrazumijeva izvršenje svih presuda ESLJP

(Patria) - Neizvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava ili predlaganje zakona koji nisu u skladu s ovim presudama je krivično djelo. Stoga sam 27.02.2024. podnijela krivičnu prijavu protiv Čović Dragana, radi postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo: “Neizvršenje odluke Europskog suda za ljudska prava” iz člana 239, a u vezi s krivičnim djelom “Podstrekavanja” iz člana 30. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, navela je uvodničarka današnje sesije "Kruga 99" Azra Zornić.

"Dana 19.8.2024. zaprimila sam Naredbu o nesprovođenju istrage u kojoj postupajući tužilac konstatuje da se ne radi o krivičnom djelu! Prijavljeni je, kao odgovorna i službena osoba, a i kao predsjedavajući udruge građana HNS, podstrekavao druge i sam svjesno, s izravnom namjerom učestvovao u predlaganju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, koje prima facie nisu u skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava. Dakle, grubim zanemarivanjem i zloupotrebom službenog položaja, tuženi je počinio krivično
djelo koje je definisano u KZ BiH", dodaje Zornić.


Kako kaže, postupajuća tužiteljica u svome obrazloženju daje argumente, koji predstavljaju pogrešno i proizvoljno utvrđeno činjenično stanje. 1. Navodeći odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine U-14/22, u kojoj je utvrđeno da Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda!?

"Tužiteljica je pogrešno utvrdila činjenično stanje i vršeći presumpciju grubo narušila moje temeljne slobode. Naime, iz presude ESLJP može vidjeti dasam tužbu uputila kao građanka Bosne i Hercegovine, a ne kao pripadnik nekog od „konstituentnih naroda“.

"Izgradnja moderne demokratske države BiH podrazumijeva izvršenje svih presuda ESLJP. Vidljiva je dugogodišnja opstrukcija njihovog izvršenja. Posebno se treba osvrnuti na trenutno aktuelnu intenzivnu opstrukciju potvrđivanja presude u slučaju dr. Slavena Kovačevića pred Velikim vijećem ESLJP. U ovoj antidržavnoj opstrukciji kao dio vladajuće koalicije učestvuje i tzv. 'Trojka'. Pristajanjem na nezakonito imenovanje agenata BiH pred ESLJP političari iz tzv. Trojke su se stavili u službu retrogradne i antievropske politike HDZ-a. U tome su dobili podršku i od premijera Hrvatske tokom njegove nedavne posjete Sarajevu, koji se svojm izjavom u vezi svih presuda ESLJP grubo miješao u unutrašnje stvari BiH", zaključila je Zornić.

#AzraZornic #DrKovacevic #ESLJP #IzborniZakon #KrivicnaPrijava #Krug99 #Trojka #UstavniSud #VelikoVijece #BiH