Članak

ŠEF CIA-e

Burns: Postojao je stvarni rizik od ruske upotrebe nuklearnog oružja

Postojao je stvarni rizik da bi Rusija mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u prvim mjesecima rata u Ukrajini, otkrio je šef CIA-e William Burns na FT Weekend festivalu u Londonu.

(Patria) - Postojao je stvarni rizik da bi Rusija mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u prvim mjesecima rata u Ukrajini, otkrio je šef CIA-e William Burns na FT Weekend festivalu u Londonu.

Burns je kazao da je tadašnji iznenadni prodor na sjeveroistok Ukrajine podstakao strahove da bi Putin mogao posegnuti za najekstremnijim mjerama, prenosi Index.hr.

- U jesen 2022. je postojao stvarni rizik od moguće upotrebe taktičkog nuklearnog oružja - rekao je Burns, prenosi The Telegraph.

- Predsjednik me poslao da razgovaram s ruskim kolegom kako bih jasno prenio kakve bi bile posljedice takve vrste eskalacije. Nastavili smo biti vrlo direktni u tim razgovorima.

Nismo sebi mogli dopustiti da nas zastraši takvo zveckanje oružjem ili prijetnje. Ali morali smo biti svjesni mogućnosti da se nešto takvo dogodi - objasnio je Burns.

Burns se u novembru 2022. u Ankari susreo s ruskim kolegom. O tom sastanku tada je izvijestila i Bijela kuća: "Burns će prenijeti poruku o posljedicama eventualne ruske upotrebe nuklearnog oružja i rizicima eskalacije za stratešku stabilnost".

The Telegraph podsjeća kako su se u oktobru 2022. pojavili strahovi od mogućeg ruskog napada, nakon što je ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da Ukrajina planira upotrijebiti radioaktivnu prljavu bombu. Sumnjalo se da bi Rusi mogli izvesti napad i za to okriviti Kijev.

Ruski državni mediji tada su tvrdili da Kijev skuplja nuklearni materijal za prljavu bombu ili oružje male snage.

Velika Britanija je odmah odbacila te tvrdnje, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je jasno da Rusija sama planira napad prljavom bombom.

- Sve vrijeme postoji samo jedna strana koja govori o nuklearnoj eskalaciji, a to je Putin. To je duboko neodgovorno i niko na Zapadu neće biti zastrašen takvim prijetnjama ili bilo kojim drugim ponašanjem ruske države.

Putin je nasilnik. Nastavit će povremeno zveckati oružjem, ali čini se da je postao očajan - ističe šef britanske obavještajne službe (MI6) Richard Moore.

#Ankara #BijelaKuća #CIA #FTWeekend #London #Putin #Rusija #TheTelegraph #Ukrajina #WilliamBurns #svijet