Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden će sljedeće sedmice ugostiti Starmera

Američki predsjednik Joe Biden ugostit će sljedeće sedmice britanskog premijera Keira Starmera na razgovorima koji će biti fokusirani na ratove u Gazi i Ukrajini, objavila je jučer Bijela kuća.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden ugostit će sljedeće sedmice britanskog premijera Keira Starmera na razgovorima koji će biti fokusirani na ratove u Gazi i Ukrajini, objavila je jučer Bijela kuća.

- Starmerova posjeta Bijeloj kući 13. septembra, njegova druga otkako je preuzeo dužnost u julu, također će se fokusirati na "posebne odnose" između Londona i Washingtona - rekla je sekretarica za štampu Karine Jean-Pierre, prenio je AFP.

Posjeta dolazi nakon Bidenove odluke da odustane od predsjedničkih izbora i preda štafetu potpredsjednici Kamali Harris. Nije bilo jasno da li će se Starmer sastati i sa Harris.

- Biden i Starmer će razgovarati o "nastavku snažne podrške Ukrajini u njenoj obrani od ruske agresije" i "osiguranju oslobađanja talaca i sporazuma o prekidu vatre kako bi se okončao rat u Gazi" - rekla je Jean-Pierre.

Biden i Starmer će također razgovarati o napadima na brodove od strane jemenskih pobunjenika Husa koje podržava Iran i u vezi s suprotstavljanjem kineskom utjecaju, osiguravanju "slobodne i otvorene" azijsko-pacifičke regije.

- Predsjednik Biden će naglasiti važnost nastavka jačanja posebnih odnosa između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva - dodala je Jean-Pierre.

Lider laburista Starmer je prvi put posjetio Bijelu kuću 10. jula, samo nekoliko dana nakon svog izbora za premijera, dok je prisustvovao samitu lidera NATO-a u Washingtonu.

Tokom njihovog sastanka u Ovalnom uredu, Biden je pozdravio UK kao "najboljeg saveznika", dok je Starmer ponovo potvrdio britansku podršku Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije.

#JoeBiden #SAD #KeirStarmer #VelikaBritanija #Svijet