Članak

RUSKI PREDSJEDNIK

Ukrajina osudila Mongoliju što nije uhapsila Putina tokom njegove posjete

(Patria) - Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine saopštilo je da je neuspjeh Mongolije da uhapsi gostujućeg lidera Rusije Vladimira Putina nanio ozbiljan udarac sistemu međunarodnog krivičnog prava.

Putin je doputovao u Mongoliju u ponedjeljak na razgovore koji će se vjerovatno fokusirati na novi gasovod koji povezuje Rusiju i Kinu, javio je Reuters.

Nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje izdat prošle godine protiv Putina obavezuje 124 zemlje članice suda, uključujući Mongoliju, da uhapse ruskog predsjednika i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, Heorhiy Tykhyi, rekao je da je
neuspjeh Mongolije da privede Putina „težak udarac za Međunarodni krivični sud i sistem krivičnog prava.

„Mongolija je dozvolila optuženom zločincu da izbjegne pravdu, čime je podijelila odgovornost za ratne zločine“, napisao je na Telegramu. Ukrajina će, kako je rekao, raditi sa svojim saveznicima kako bi osigurala da Mongolija osjeti posljedice.

Ukrajina je prošle sedmice pozvala Mongoliju da uhapsi Putina tokom njegove posjete.
Portparol Kremlja Dmitry Peskov rekao je da Moskva nema brige o bilo kakvoj akciji u vezi sa nalogom, rekavši da je Rusija imala „odličan dijalog“ sa Mongolijom i da su svi aspekti posjete unaprijed razmotreni.

Nalog Međunarodnog krivičnog suda optužuje Putina da je nezakonito deportovao stotine djece iz Ukrajine. Kremlj je odbacio optužbu, navodeći da je politički motivisana.

#hapšenje #Mongolija #Rusija #VladimirPutin #Svijet