Članak

KOMENTAR

UBLEHA I BH PRAVOSUĐE I ako je od Halila previše je: Na 11. juli prvi čovjek VSTV-a pravdao tužioce zbog negatora genocida!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Dugo se u pravosuđu, a kroz njega je prošao naprimjer i jedan Milan Tegeltija, nije pojavio 'osebujan' lik poput Halila Lagumdžije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koji uz nepostojanje bilo kakve karizme u javnosti prezentira raskošno neznanje i nezainteresiranost za napredak.

Što bi narod rekao - ne petlja se u svoj posao.

Po principu 'ne talasaj' Lagumdžija djeluje od dana imenovanja na ovu funkciju. Ranije je bio sudija Suda BiH, dolazi iz Goražda, grada u kojem još uvijek najveći ratni zločini nad Bošnjacima nisu procesuirani, ali su zato uz klimanje glave Lagumdžije podizane optužnice protiv Bošnjaka, kao što je najpoznatija slučaj Jošanica! Naravno da i ona nije bila na Haškoj A listi, kao i bezbroj drugih poput slučajeva Dobrovoljačka, Čemerno, Lukavac, Konjic, Ramiz Dreković, Atif Dudaković i drugi...

Ali, na montaže i pravu lakrdiju ramenima sliježe Lagumdžija, još na 11. juli, dan sjećanja i kolektivne dženaze za pronađene mučki ubijene Bošnjake u genocidu u Srebrenici Lagumdžija nalazi pojašnjavati zašto tužioci ne procesuiraju negatore genocida.

Tako nam prvi čovjek VSTV-a kaže kako je u neformalnim razgovorima sa tužiocima čuo da član koji uređuje problematiku negiranja genocida nije pravno perfektan (!?) te je mišljenje nekih tužilaca da je neprovodiv, da je teško dokazati da negiranje genocida Bošnjacima može proizvesti negativne posljedice.

Interesantno, Lagumdžija nije tražio objašnjenje kako je to npr. slučaj Dobrovoljačka pravno održiv ako je okončan u Hagu, pa i na sudovima u Beču i Londonu. Lagumdžija je šutio i na svaki dopis optuženih u ovom slučaju u kojem su tražili zaštitu od nejednakosti u postupku, ali i montaže od strane Tužilaštva BiH, koje je optužnicu prepisalo na ekavici od srbijanskog tužilaštva!?

Ništa to nije sporno VTSV-u i Lagumdžiji koji se još hvali da je iskusni sudija!

„Ja, kao iskusan sudija, znam za dobru praksu tužilaštava. Kad imaju neki novi propis koji im nije u potpunosti jasan, krene se sa nekim pilot-predmetima, nevelikim brojem, neki predmeti koji su najkarakterističniji, optuži se i dokazuje se pred sudom, sud zauzme stav i onda im je to dobar pokazatelj da je propis dobar, jesu li na dobrom putu. Mislim da se sad relativno kasno krenulo s tim - prva optužnica je u suđenju od marta ili aprila ove godine, a druga je prije nekoliko dana potvrđena, jedna optužnica iz ranijeg perioda je odbačena“, kazat će Lagumdžija u programu FTV-a.

A ne zna Lagumdžija da je njegova osnovna zadaća da utvrdi šta se do sada čekalo, a ne da daje alibi tužiocima koji ne rade svoj posao!

Možda je zaboravio da Vijeće kao nezavisni i samostalni organ ima osnovni zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, kako je propisano u članu 17 Zakona o VSTV-u BiH. Nije mu zadatak da tumači i pravda tužioce, i sliježe ramenima na njihovo montiranje optužnica u pokušaju historijskog revizionizma.

Između ostalog, VSTV nadzire stručno usavršavanje sudija i tužilaca, pa onda ostaje nejasno zašto se nije provela edukacija ukoliko ne znaju procesuirati negatore genocida!

Ova pojašnjenja o nedovoljnim pravnim iskustvima na teret idu i VSTV-u, a nezvanični razgovori tužilaca s Lagumdžijom govore u prilog tvrdnji da su ove dvije institucije u dubokoj sprezi.

U suštini, od njegovog imenovanja 2021. godine do danas Lagudmžija je samo pričao i pojašnjavao, bez konkretnog rezultata. Govorio da krpimo pravosudni sistem da ne zatrokira, te da nikome normalnom nije u interesu da imamo ljude povezane s kriminalom.

Ali ništa konkretno nije poduzeo. Osim što je na 11. juli pravdao tužioce za neprocesuiranje negatora genocida, te tako nasuo so na ranu preživjelim žrtvama, koje su upravo tog tona, kao i zvaničnici na komemorativnom skupu potcrtali da genocid još živimo i to njegovu zadnju fazu kad se on negira! I ako je od Lagumdžije, previše je!

#AminaČorboZećo #Čemerno #Dobrovoljačka #Goražda #HalilLagumdžija #HaškaALista #Jošanica #MilanTegeltija #sud #VisokoSudskoTužilačkoVijeće #BiH #izdvojeno

Kataloski egzemplar kretenoidnog bosanca. Ni znanja, ni etike, ni morala, ni brige, ni pameti. 'Vaki zive po 500 godina.

Mi se jos cudimo sto nas srbhrvi smatraju glupima.