Članak

PREDSJEDNIK ČUVARA BOSNE

Išerić pozvao Schmidta: Donesite zakon kojim se 11. juli proglašava danom žalosti, na to obavezuje Rezolucija UN

(Patria) - Predsjednik Udruženja Čuvari Bosne i doktor pravnih nauka Enver Išerić uputio je poziv visokom predstavniku Christianu da 11. juli, dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici proglasi danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

"Generalna skupština ujedinjenih nacija je rezolucijom o genocidu u Srebrenici pozvala države članice da na prigodan način obilježavaju 11. juli, datum kada je počinjen genocid nad Bošnjacima. Pošto institucije Bosne i Hercegovine ne samo da su se oglušile o Rezoluciju Generalne skupštine, već je Vijeće ministara odbilo da 11. juli proglasi danom žalosti u našoj državi, pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini gospodina Christiana Schmidta da donese zakon kojim se 11. juli proglašava danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini", navodi Išerić.

U pozivu dodaje da je to potrebno uraditi "zbog toga što negatori genocida u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine blokiraju donošenje takve odluke".

"A uz to je potrebno i sankcionirati one koji negiraju genocid i ne poštuju rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija", naveo je Išerić.


Podsjećamo, Vijeće ministara BiH u utorak nije donijelo odluku o danu žalosti 11. jula, jer su ministri iz SNSD-a Staša Košarac i Srđan Amidžić glasali protiv inicijative koju je podnio ministar Zukan Helez.

Tako će i ovaj put komemorativni dan žrtvama srebreničkog genocida biti radni dan u entitetu Rs i Dan žalosti u FBiH.

#Bosna #ChristianSchmidt #DanŽalosti #EnverIšerić #Genocid #Hercegovina #Rezolucija #Srebrenica #UjedinjeneNacije #VijećeMinistara #BiH