Članak

UČESTVUJE NA KONFERENCIJI

Schmidt sa suprugom u Potočarima odao počast žrtvama genocida

Schmidt sa suprugom odao počast (Foto: Patria)

(Patria) - Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je stigao u Potočare gdje je prije učešća na međunarodnoj konferenciji koju je organizirao Memorijalni centar Srebrenica, odao počast žrtvama genocida koje će 11. jula biti ukopane u mezarju Potočara.

Schmidt je u pratnji supruge došao u bivšu fabriku akumulatora gdje se nalaze tabuti sa žrtavama. Dvije žrtve koje se ukopavaju nemaju bližih srodnika.

"Vrlo je emotivno biti ovdje, 29 godina kasnije vidimo da možemo oplakivati i komemorisati one koji su izgubili živote. A svake godine nova imena dolaze onima koji su već pokopani ovdje u Potočarima. Ako iko ima ikakve sumnje kakva budućnost mora biti, a ovo posebno govorim nekim ljudima iz Banje Luke, pozvao bih ih da samo dođu ovdje, šutimo, razmišljamo, oplakujemo, idemo dalje sa snažnom predanošću - nikada više", kazao je visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Danas će u Potočare stići i učesnici Marša mira, biciklisti, učesnici motomaratona koji u velikom broju ove godine odaju počast žrtavama i prisustvovat će dženazi i ukopu žrtava genocida.

#ChristianSchmidt #genocid #supruga #BiH

Ne mogu cudu da se nacudim da nije izjavio da bi se i mrtvi trebali malo uzdrzati od dizanja tenzija, mislim stvarno nije u redu... kvare mu idilu bez tenzija.