Članak

BROJNE MASOVNE GROBNICE

ZLOČIN U BILJANIMA Za više od 260 ubijenih civila osuđena samo jedna osoba

(Patria) - Dan prije 11. jula i obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, sjećamo se i zločina nad civilina u Biljanima kod KLjuča.

Napad na ovo selo započeo je u ranim jutarnjim satima 10. jula 1992. godine, a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada Vojske Republike srpske (VRs) u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije iz Sanice. Ubijeno je oko 260 bošnjačkih civila, mještana sela Biljani. Među ubijenima bilo je i šestoro djece. Najstarija žrtva bio je 85-godišnji Bećo Ćehić, dok je najmlađa žrtva bila četveromjesečna beba Amila Džaferagić.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, masovne grobnice u kojima su pronađene žrtve iz Biljana uglavnom su otkrivene krajem 1995. i 1996. Prva otkrivena masovna grobnica je Crvena zemlja I iz koje je ekshumirano šesnaest žrtava. Najveća masovna grobnica je jama Lanište I iz koje je u periodu od 5. oktobra do 15. novembra 1996. ekshumirano 188 žrtava. Na području Biljana pronađene su trideset i četiri pojedinačne grobnice.

U novembru 2006. godine Sud Bosne i Hercegovine je osudio komandira Treće čete saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade VRS-a Marka Samardžiju na 26 godina zatvora da je „kao dio širokog ili sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva, znajući za takav napad, pomogao u lišenju drugih osoba života (ubistvo)“. Drugostepenom presudom je Samardžija oglašen krivim za zatvaranje i teško oduzimanje fizičke slobode kao zločin protiv čovječnosti i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Za ovaj zločin se sudilo članovima kriznog štaba Marku Ademoviću i Bošku Lukiću, koji su osuđeni za zločin protiv čovječnosti u Ključu, ali su za napad na Biljane oslobođeni. Tužilaštvo BiH je za zločin u Biljanima teretilo i bivšeg komandanta 17. lake pješadijske brigade Dragu Samardžiju. Postupak protiv njega nikada nije počeo, a on je preminuo u Srbiji 2021. godine.

Iako su svjedočenja preživjelih objelodanila kontekst masakra u Biljanima, Marko Samardžija i dalje ostaje jedina osoba osuđena za ovaj zločin.

Iz UDIK-a apeluju na Tužilaštvo BiH i na sve druge nadležne institucije da ubrzaju proces podizanja optužnica kako bi se počinioci procesuirali, a žrtve konačno našle smiraj.

#Biljani #civili #Ključ #BiH