Članak

PRIJETNJA MIRU

Predsjednik Južne Koreje: Sjevernokorejsko-ruska trgovina oružjem predstavlja globalnu prijetnju

Trgovina oružjem Sjeverne Koreje s Rusijom prijetnja je globalnom miru, a snaga i savezi među liberalnim demokratijama ključni su u zaštiti slobode od „nepromišljenih elemenata“, rekao je u utorak južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol, javio je Reuters.

Yoon je dao komentar na Havajima, gdje je razgovarao o važnosti kombinovanog odbrambenog stava američkih i južnokorejskih snaga sa komandantom američke Indo-pacifičke komande admiralom Samuelom Paparom, saopšteno je iz ureda predsjednika.

„Sjeverna Koreja prijeti miru ne samo na Korejskom poluostrvu već i globalno baveći se ilegalnom trgovinom oružjem s Rusijom", rekao je u svom obraćanju američkim vojnim vođama i trupama.

Yoon se zaustavio na Havajima na putu za Washington kako bi prisustvovao samitu NATO-a, predstavljajući jednog od njegova četiri azijsko-pacifička partnera. Zabrinutost oko jačanja vojske Sjeverne Koreje se produbljuje nakon što je prošlog mjeseca potpisala pakt s Rusijom koji uključuje sporazum o međusobnoj odbrani, rekao je Yoon.

„Kako bismo zaštitili našu slobodu i demokratiju i ekonomski prosperitet od ovih nepromišljenih elemenata, neophodna je solidarnost među zemljama koje dijele vrijednosti kao i snagu.“

Yoon je upozorio Rusiju na produbljivanje vojnih veza sa Sjevernom Korejom. Seul i Washington kažu da Sjeverna Koreja isporučuje artiljeriju i balističke rakete Rusiji za upotrebu u Ukrajini, što i Moskva i Pjongjang poriču.

#AmeričkeSnage #GlobalniMir #IndoPacifičkaKomanda #JužnaKoreja #LiberalneDemokratije #NATO #Rusija #SjevernaKoreja #Solidarnost #VojnaVeza #Svijet