Članak

VELIKI GUBICI

Dužnosnik NATO-a: Rusiji nedostaje municije i vojske za veliku ofanzivu

(Patria) - Rusiji nedostaje municije i vojske da započne veliku ofanzivu u Ukrajini i treba osigurati značajne zalihe municije iz drugih zemalja osim onoga što već ima, rekao je viši NATO dužnosnik.

Na brifingu s novinarima pod uslovom anonimnosti, ovaj dužnosnik rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin vrši tajnu kampanju u Evropi koja se sastoji od planiranja atentata, sabotaža i paleža u svrhu podrivanja javne podrške Ukrajini.

- Ono što danas vidimo su vrlo veliki ruski gubici. Rusija pokušava zauzeti teritoriju. Vidjeli smo kako ukrajinska odbrana značajno napreduje - dodao je NATO dužnosnik.

Procijenio je da Rusija može izdržati ratnu ekonomiju još tri ili četiri godine.

Snage Kijeva na ratištu su nadjačane već mjesecima, kako ruska vojska održava žestok pritisak ofanzive i polako napreduje na istoku Ukrajine.

Dužnosnik je poručio da će "proći vremena" prije nego što Ukrajina prikupi municiju i ljudstvo potrebno da započne nove velike operacije ofanzive.

- Vidimo da napreduju iz dana u dan - dodao je spomenuti dužnosnik.

NATO je odgovorio na rusku tajnu kampanju podrivanja evropske podrške Ukrajini tako što je izdao dva saopštenja koja upozoravaju Moskvu da je savez svjestan toga što Rusija čini.

Također je značajno pojačao dijeljenje obavještajnih podataka među zemljama članicama "kako bismo imali zajedničku sliku toga što se događa - naveo je dužnosnik.

Također je izdvojio ono što tvrdi da je neprestano kinesko snabdijevanje "ključnih dijelova" za dronove, rakete i rusku odbrambenu industriju.

Dužnosnik je istakao da Putin "i dalje vjeruje da je vrijeme na njegovoj strani" te da je voljan izdržati "zaista ogromne brojke vojnih žrtava".

- Rusija regrutuje oko 30.000 vojnika mjesečno, zbog čega sebi može dopustiti velike gubitke na ratištu - zaključio je dužnosnik NATO-a.

#Dronovi #Evropa #Kijev #Kina #Moskva #NATO #Putin #Rusija #Ukrajina #svijet