Članak

ODGODIO POSJETU

Vučić ipak ne dolazi u Crnu Goru 12. jula

(Patria) - Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević komentarima na Facebooku nagovijestio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ipak neće doći u Berane na Petrovdansko okupljanje 12. jula, kako je ranije najavljeno.

Prema navodima Kneževića, Vučić će Crnu Goru posjetiti krajem mjeseca.

„To što predsjednik Srbije neće doći 12. jula u Crnu Goru uopšte nije važno, koliko je bitno da AV pored svih drugih krivica, danas bude označen krivim i što je more hladno i što moja majka ima više rezervi ulja od direkcije robnih rezervi kojih više nemamo. A biće kriv i što neće doći 12. jula, taman kao što će biti kriv i kad dođe krajem jula“, naveo je Knežević na Facebooku.

Vučić će, kaže, doći kada ga očekuju oni koji su ga pozvali.

„A ko je kriv? Zna se, onaj što neće doći kad ga očekuju ovi što ne žele da dođe, već će doći kad ga očekuju oni koji su ga pozvali“, ustvrdio je lider DNP-a.

Podsjetimo, predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić na kraju skupštinske sjednice na kojoj je izglasana rezolucija o genocidu u Jasenovcu kazao je kako bi volio da na Petrovdan u Crnu Goru dođu predstavnici državnog vrha Srbije i RS, a isti poziv ponovio je i dan kasnije, navodeći kako bi tim činom poslali poruku zajedništva.

Knežević je pozvao Vučića da u julu dođe u Berane i posjeti hram Svetog Simeona Mirotočivog.

Istog dana, 30. juna, Vučić je saopštio da prihvata Kneževićev i Mandićev poziv.

Vučić je tada istakao da u julu ima puno obaveza, te da bi najbolji termin za posjetu bio Petrovdan.

„Možda bi bilo najbolje na Petrovdan, ali nisam siguran ko će od gostiju biti ovdje u Beogradu na taj dan, ali tokom jula spreman sam da sa najvećom radošću posjetim Berane i Vasojeviće i da razgovaram sa narodom“, kazao je Vučić tokom gostovanja na TV Prva.

U podgoričkom Višem sudu za 12. juli zakazano je izricanje ponovljene presude za slučaj pod nazivom državni udar, a među optuženima za učešće u pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine nalaze se i Andrija Mandić i Milan Knežević.

Precizan razlog zbog kojeg je Vučić odgodio posjetu Crnoj Gori nije poznat. Nakon što je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel otkazao dolazak u Crnu Goru, iz nacrta deklaracije Savjeta Evrope izbačen je pohvalni paragraf koji se odnosio na Crnu Goru.

Evropska upozorenja stigla su nakon usvajanja rezolucije o Jasenovcu, kao i najave Petrovdanskog okupljanja, koje bi faktički predstavljalo svesrpski sabor dva, nastavak zloglasnog događaja od 8. juna, sa još zloglasnijim i opasnijim porukama.

Vjerovatno da je Vučić, nakon oštrih poruka EU i zvaničnog Zagreba kojima je jasno označen kao instrumentalizator crnogorske Vlade i parlamentarne većine koje rade na ostvarenju njegovih interesa, procijenio da ovjeravanje crnogorske teritorije i novo presabiranje ipak treba privremeno odgoditi, možda do formalnog ulaska koalicije ZBCG u Vladu, skorom rekonstrukcijom koja je sve izvjesnija i moguća je već krajem jula.

N. Kovačević

#AleksandarVučić #CrnaGora #posjeta #Region