Članak

NESNOSNE VRUĆINE

Četrnaest Jordanaca umrlo na hadžu, u Mekki i do 47 stepeni Celzijusa

Tokom hodočašća u Mekku umrlo je 14 državljana Jordana, od kojih neki od posljedica toplotnog udara, dok se još 17 vodi kao nestalo, saopštilo je danas jordansko Ministarstvo vanjskih poslova.

(Patria) - Tokom hodočašća u Mekku umrlo je 14 državljana Jordana, od kojih neki od posljedica toplotnog udara, dok se još 17 vodi kao nestalo, saopštilo je danas jordansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Najmanje šest smrtnih slučajeva uzrokovano je vrućinama, saopštilo je ministarstvo, dodajući da će temperature u Mekki sutra dostići i 47 stepeni Celzijusa.

Nije precizirano da li je veći broj danas umrlo od posljedica vrućina, prenosi RSE.

Hadž, koji će biti završen 19. juna, jedno je od najvećih masovnih okupljanja na svijetu, a očekuje se da će na njemu ove godine učestvovati više od 1,8 miliona hadžija, saopštio je glavni saudijski zavod za statistiku.

Stampedo, požari šatora, vrućina i drugi faktori uzrokovali su stotine smrtnih slučajeva tokom ovog važnog vjerskog događaja u posljednjih 30 godina.

Saudijsko ministarstvo zdravlja izdalo je prošle sedmice upozorenje na visoku temperaturu i savjetovalo hodočasnicima da piju puno tekućine i izbjegavaju boravak na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana između 11 i 15 sati.

Jordansko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je danas da je sa saudijskim vlastima koordiniralo proceduru u slučaju smrti hodočasnika i u slučaju transporta tijela preminulih u skladu sa željama njihovih porodica.

Najmanje 2.070 ljudi 2015. godine poginulo je u velikom stampedu i gužvi koja je izbila na hadžu u blizini Mekke, prema podacima Reutersa iz tog vremena.

Više od dva miliona muslimana obavilo je hadž u Mekki ove godine, za Kurban-bajram.

Nakon boravka na brdu Arafat, jednom od tri farza ili tri temeljna obreda hadža, vjernici su se jučer nakon zalaska Sunca uputili prema dolini Muzdelifi gdje su se zadržali do zore prvog dana Bajrama.

Tu su skupili kamenčiće, a nakon toga otišli prema Mini, gdje su obavili obred "bacanja kamenčića" na tri mjesta zvana džemreta. "Bacanje kamenčića" simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana. Muslimani su time upotpunili obrede hadža i postali hadžije.

Potom su otišli do Kabe gdje su obavili tavaf, obred hadža koji se sastoji od kruženja, odnosno obilaženja oko Kabe.

Tokom hadža, muslimani koji su odlučili da obave ovu petu islamsku dužnost obilaze oko Kabe sedam puta, i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu.

#Hadž #Hadžije #Jordan #Svijet