Članak

TUŽILAŠTVO OTVORILO ISTRAGU

Izetbegović dao izjavu u SIPA-i: Uvodi se verbalni delikt za političare iz FBiH, dok se toleriše negiranje genocida

(Patria) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se medijima nakon što je u prisustvu svoje advokatice Senke Nožica dao izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

"Dao sam izjavu i tražio sam da mi dostave integralni tekst sa press konferencije sa koje je jedna izjava izvučena i sa govora iz Hadžića gdje su izvučene dvije tri rečenice. Čak iz tako reduciranih rečenica ne može se zaključiti da se radi o poticanju mržnje. Da vidite te izvadke i ono što se stavlja na teret meni, pa i gospodinu Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se to nevjerovatnim. Jedino je nevjerovatnije šta se ne inkriminiše kada je u pitanju negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi - šta se sve toleriše kada su u pitanju političari iz Ra-a. Uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz FBiH poebno Bošnjake, mislim da se radi o pokušaju relativiziranja strana i istine u BiH.

Izjave su date u vrijeme kada smo se pokušali suprostaviti nametanju onoga što će poslije nametnuti visoki predstavnik. Kad je Milorad Dodik prijetio da će da zabraniti rad OS BiH na teritoriji Rs-a, da će preuzeti silom kasarne kako je to urađeno 1992. godine. Kad su pjevali pjesme kako će teći krvava Drina, kada je Vulin izjavio da izmjena zakona koju je nametnuo Inzko o zabrani negiranja genocida prijetnja životu Bošnjaka. U mojim izjavama nema ništa što bi se moglo dovesti u vezu sa izazivanjem nacionalne mržnje", kazao je Bakir Izetbegović.

Advokatica Senka Nožica kazala je da ni po kom kriteriju te izdvojene rečenice ne mogu predstavljati govor mržnje.

"Ja sam iznenađena da se nekome na teret stavljaju izdvojene rečenice iz nekog teksta jer tužilac koji vodi računa o standardima koji postoje kad su ova djela u pitanju mora znati da jedino integralni tekst može reći u kom kontekstu je šta rečeno i da li to može predstavljati govor mržnje ili ne.

Mi smo zatražili da nam se da integralni tekst, ako ga oni nemaju onda ćemo ga mi pribaviti tužiteljici i tako ćemo raditi njen posao ali smo sigurni kada to uradimo da će ona od te istrage odustati. Ovdje nema nijednog elementa ne za pokretanje krivičnog postupka, jer smo danas saznali da je istraga pokrenuta, već ovdje nema nijednog elementa za bilo kakvu provjeru", kazala je Nožica.

Pojasnila je da svako ima pravo podnijeti kriviču prijavu ali je na tužiocu da procijeni da li ta prijava zaslužuje da se pokreće bilo kakav postupak i da se pokrene istraga.

"Gospodin Izetbegović je političar i on se neće ćutnjom braniti, on će reći sve što misli. Jedino što mogu očekivati je da će Tužilašto biti toliko razumno, stručno, i manje politički ostrašćeno i da će obustaviti ovu istragu", kazala je Nožica.

#BakirIzetbegović #SenkaNožica #SIPA #BiH