Članak

PRED SJEDNICE

Rukovodstvo FBiH, Ustavni sud i parlamentarci na ispitu: Izbor Vukoje ugrožava vladavinu prava, prioritet na putu BiH ka EU

Teret je težak, to je tačno, ali Ustav i sva druga pravila su jednostavna i jasna, treba ih se samo pridržavati!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Klubovi SDA, DF i SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zvanično su predali zahtjev predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradara i potpredsjednicima Federacije BiH Refiku Lendi i Igoru Stojanoviću da, u skladu sa svojom ustavnom obavezom, preduzmu radnje s ciljem zaštite ustavnosti u Federaciji BiH.

U svjetlu tog zahtjeva podsjećamo da će Ustavni sud Federacije 27. maja odlučivati o četiri zahtjeva za ocjenu ustavnosti koje su podnijeli zastupnici Predstavničkog doma zbog neustavnog djelovanja tog doma od konstituirajuće sjednice pa nadalje. Ukoliko Ustavni sud prihvati zahtjeve i donese odluku, mnogo toga će u Predstavničkom domu morati biti vraćeno na ranije postavke, a samim tim i odlučivanje o izboru Marina Vukoje.

Zbog procedura i činjenice da Ustavni sud FBiH vjerovatno neće uspjeti završiti sve oko pomenutih zahtjeva, zastupnici SDA, DF i SBiH tražili su od Suda donošenje privremene mjere. Privremena mjera neophodna je kako bi se spriječilo daljnje djelovanje po lošim procedurama, jer će greške i loše odluke teško biti ispraviti. Privremena mjera, ukoliko Ustavni sud FBiH prihvati, spriječit će potencijalno neustavno imenovanje ustavnog sudije BiH, što bi bio paradoks i neviđen nonsens.

Nema dileme da bi, bez obzira kako će završiti ocjene ustavnosti po zahtjevima, Ustavni sud FBiH morao prihvatiti zahtjev za privremenu mjeru i tako spriječiti, umjesto liječiti.

Već sam pisao, ali vrijedi ponoviti - odluke koje će Ustavni sud donijeti na narednoj sjednici definisat će sudske prakse za budućnost, a to je teret kojeg sudije moraju biti svjesne. Jer, ukoliko ocijene da su dozvoljeni nedemokratsko postupanje, antiparlamentarizam i političko nasilje, ostavit će Federaciju u problemu, jer će svaka buduća vlast koristiti tu odluku da se ponaša isto. Jer, vlast, ma ko je činio, nikada ne može pobjeći od potrebe da kontrolira, stoga valjda i postoje Ustav i propisi da sve to drže u okvirima demokratije i definisanih pravila.

Nema dileme da je Ustavni sud FBiH sam sebe doveo u potrebu donošenja privremene mjere, odugovlačenjem odlučivanja po zahtjevima za ocjenu ustavnosti, iako su neki podneseni i prije više od pola godine. U parlamentarnim kuloarima pričalo se i o činjenici da odugovlače, jer neke od sudija Ustavnog suda FBiH duguju političkim strankama, a najbolji demant tih priča je donošenje privremene mjere i odluka u skladu s Ustavom FBiH, koja neće ostaviti prostor za sumnju.

Odgovornost je, nesumnjivo, i na predsjednici, odnosno potpredsjednicima Federacije BiH jer njihova funkcija nije protokolarna, a jedna od dužnosti je da se brinu o vladavini prava u tom entitetu. Stoga se s pravom očekuje da se uključe u jedan od ključnih procesa kada je riječ o zaštiti Ustava, Poslovnika i parlamentarne demokratije. Na Bradari, Lendi i Stojanoviću je da se, također, obrate Ustavnom sudu i zatraže privremenu mjeru dok se čvor oko parlamentarnog funkcionisanja mimo Poslovnika i Ustava ne razriješi.

Ukoliko nastave da šute, naročito nakon zahtjeva parlamentaraca, bit će jasno da ih funkcionisanje Federacije po pravilima i Ustavu ne zanima i da su tu da igraju protokolarne igre.

Istovremeno, Bradara, Stojanović i Lendo imaju obavezu da od Predstavničkog doma Parlamenta Federacije zatraže odgađanje odlučivanja o Vukoji, nevezano za to šta misle o samom Vukoji.

Jer, proces u kojem je Vukoja kao prijedlog došao pred zastupnike Predstavničkog doma iz Komisije za izbor i imenovanje, ugrozio je ustavno i poslovničko funkcionisanje.

Bilo bi paradoksalno da u Ustavnom sudu BiH sjedi i po funkciji Ustav BiH štiti osoba koja je na tu poziciju došla procesima suprotnim Ustavu FBiH i Poslovniku Predstavničkog doma FBiH.

Stoga je odgovornost svih u lancu funkcionisanja vlasti u Federaciji BiH da se pobrinu da procesi teku u skladu s Ustavom i drugim pravilima. To se zove vladavina prava i jedan je od najtežih zadataka na evropskom putu. A taj put mogao bi biti barikadiran, jer samo sazivanje sjednice Predstavničkog doma o Vukoji prije Mišljenja Venecijanske komisije je suprotno evropskoj praksi.

U konačnici, najveća odgovornost je ipak na sudijama Ustavnog suda. Javnost zna njihova imena i samo je pitanje hoće li u historiji entiteta FBiH i ove države ostati upisane kao sudije koje su sudile suprotno Ustavu ili dopustile da se imenuje sudija Ustavnog suda BiH po procedurama suprotnim Ustavu FBiH i Poslovniku Predstavničkog doma FBiH.

Teret je težak, to je tačno, ali Ustav i sva druga pravila su jednostavna i jasna, treba ih se samo pridržavati!

#BiH #IgorStojanović #izdvojeno #LidijaBradara #MarinVukoja #ParlamentFederacije #RasimBelko #RefikLendo #UstavniSud