Članak

VISOKI PREDSTAVNIK

Schmidt u Vijeću sigurnosti upozorio na 'raspuštanje' države BiH: Bio bi to scenarij s ozbiljnim posljedicama

U New Yorku je u toku redovna polugodišnja debata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o situaciji u Bosni i Hercegovini.

(Patria) - U New Yorku je u toku redovna polugodišnja debata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima se prvi obratio visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je u izvještaju o stanju u našoj zemlji ukazao na pozitivne i negativne trendove koji su obilježili protekli period, prenosi N1.

Šest izvještaja

- Ovo je treća godina kako se obraćam Vijeću sigurnosti u ovoj ulozi od imenovanja 27. maja 2021. Generalnom sekretaru i Vijeću sigurnosti dostavio sam šest izvještaja o provedbi mirovnog sporazuma - rekao je Schmidt.

Naglasio je kako je međunarodna podrška ključna za Bosnu i Hercegovinu da nastavi svoj put ka održivom miru i napretku, i ne dođe u fazu nestabilnosti i ekonomskih poteškoća.

- Država mora da se oslanja na učinkovite institucije, demokratske principe djelovanja i Ustav, kao što je izloženo u Aneksu 4 Mirovnog sporazuma - govori Schmidt.

Ocjenjuje, pak, da je napravljen pozitivan pomak u pogledu otvaranja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

- I dalje ima dosta neispunjenih obećanja u BiH, ali da krenemo sa dobrim. Želim čestitati Bećiroviću u ime građana BiH na važnom koraku otvaranja pregovora sa EU. Odluka Evropskog vijeća je politički opravdana. Građani se plaše rata, žele da žive u miru i stabilnosti - navodi Schmidt.

Apelovao je na sve da poduzmu korake i zajednički djeluju na zajedničkom napretku. Treba dosta uložiti u povjerenje, rekao je Schmidt, ocijenivši kako to može biti dobar početak.

Visoki predstavnik upozorio je na pad nataliteta, istakavši kako je to veliki izazov za BiH jer može izgubiti mlađe generacije.

- Bosna i Hercegovina mora ubrzati reforme i provesti Mirovni sporazum, to je osnov na kojem radimo. Ovo je dobra prilika da se korak po korak stvori pozitivna klima i dalje jača na povjerenju i stabilnosti.

Otvaranje pregovora s EU važan je trenutak koji je pod rizikom zbog prijetnji iz Rs, ali i drugih koji potkopavaju nadležnosti BiH onako kako je predvidio Dejtonski sporazum - navodi Schmidt.

Prisutne je informisao da i dalje postoji problem negiranja genocida u Srebrenici koji je međunarodno dokazana činjenica.

Također je podsjetio da je 21. i 22. marta Evropsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore o pristupanju sa BiH. Vijeće je pozvalo Evropsku komisiju da pripremi pregovarački okvir, koji će biti usvojen nakon što se završe svi relevantni koraci iz preporuke Komisije od 12. oktobra 2022.

Schmidt je mišljenja kako ova odluka Evropskog vijeća predstavlja prekretnicu u pogledu prilika koje se otvaraju za Bosnu i Hercegovinu.

Podrivanje države

Upozorio je da vlasti manjeg bh. entiteta, predvođene Miloradom Dodikom, aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, a samim tim i Dejtonski sporazum.

Njihova prijetnja da paralizuju državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka, dodaje Schmidt, prijetnja je funkcionisanju države i njenoj sposobnosti da obavlja svoje odgovornosti.

- Njihova prijetnja da će jednostrano povući Rs iz ustavnog, pravnog i institucionalnog okvira države, uključujući Oružane snage BiH, i poreznog, pravosudnog i izbornog sistema države - prijetnja je uspostavljanju paralelnog okvira Rs.

Svi politički faktori moraju izraziti svoje bezuslovno poštovanje Dejtonskog sporazuma i BiH, njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To poštovanje djelimično nedostaje - smatra Schmidt.

Objasnio je da su stranke vladajuće koalicije u Rs nastavile organizovati proteste na međuentitetskoj liniji pod nazivom "Granica postoji". A osim promovisanja ideje secesionizma, dodaje visoki predstavnik, ti protesti stvaraju i podijeljeno okruženje sklono sigurnosnim incidentima.

Visoki predstavnik ukazao je i na "nezapamćen pritisak" na rad pravosudnih institucija. Osim promovisanja ukidanja Suda BiH i Tužilaštva BiH, "vladajuća koalicija iz Rs podriva Ustavni sud BiH kao čuvara ustavnog i pravnog poretka BiH".

Neometano su nastavljeni i izazovi instituciji i mandatu visokog predstavnika, istakao je šef OHR-a. To, prema njegovim riječima, uključuje zapaljivu retoriku, ali i radnje koje podrivaju poštovanje prema međunarodnoj ad hoc instituciji visokog predstavnika i time njegovu sposobnost da implementira Opšti okvirni sporazum za mir.

- Predstavnici vladajuće koalicije u Rs otvoreno zloupotrebljavaju institucije BiH u ostvarivanju tog cilja. Konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma u potpunosti je povjerena visokom predstavniku, a ne entitetu - pojasnio je Schmidt.

Ističe i da takve akcije stranaka vladajuće koalicije u Rs idu ruku pod ruku s njihovim zakonodavnim inicijativama u samom entitetu, ograničavajući građanski prostor kako bi ušutkale, obeshrabrile, prijetile i naposljetku kaznile neslaganje političkih mišljenja.

- Ako se nastave, te radnje mogle bi dovesti do de facto, ako ne i de jure raspuštanja države BiH, što predsjednik Rs Milorad Dodik stalno zagovara. To bi bio scenarij s ozbiljnim posljedicama - upozorava Schmidt Vijeće sigurnosti UN-a.

Apostrofirao je i nazadovanje u javnim naporima da se društvo suoči s prošlošću i alarmantan nivo etno-nacionalnog revizionizma, negiranje genocida i drugih ratnih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca.

O skandalu u Kalinoviku

Tokom predstavljanja svog izvještaja Schmidt je spomenuo i skandalozno ponašanje zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, general-pukovnika Gojka Kneževića te drugih koji su jučer u Kalinoviku odali počast pred spomenikom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Podsjetimo, Goganović i Knežević, zajedno s još nekoliko pripadnika OS BiH srpske nacionalnosti, odali su jučer počast srpskim borcima poginulim u ratu devedesetih, i to ispred spomenika u Kalinoviku, koji simbolizuje generalsku kapu Ratka Mladića, presuđenog za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Schmidt je kazao da je tu vijest dobio neposredno pred samu sjednicu, te da mora još sve isprovjeravati, ali je dodao da je to nedopustivo i kažnjivo Krivičnim zakonom BiH.

#ChristianSchmidt #UjedinjeneNacije #VijeceSigurnosti #VisokiPredstavnik #BiH #NewYork