Članak

SNSD

Dodik: Rizikujemo mogućnost scenarija sa sjevera Kosova ako se stranke iz Rs ne prijave na izbore

(Patria) - Predsjednik Republike srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će sutra biti održan sastanak koalicionih partnera u Rs na kojem će odlučivati o izborima u Bosni i Hercegovini.

Dodik je napomenuo da je BiH nametnut Izborni zakon, te da je Republika srpska jasno rekla da ga ne želi.

“Možda smo malo kasno krenuli sa donošenjem Izbornog zakona Republike srpske da bi mogli stići na ove izbore. Očigledno se to neće desiti jer imamo proceduru u Vijeću naroda i vjerovatno u Ustavnom sudu”, rekao je Dodik novinarima u Budimpešti.

Pdosjetimo, opozicioni političari i analitičari su upozorili kako je ovo samo još jedan trik potrez Milorada Dodika te da će se SNSD, ali i druge vladajuće stranke iz RS prijaviti na izboze po izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, a kojeg ne priznaju.

Sa druge strane, kaže Dodik, ako se stranke iz Rs ne prijave na izbore, rizikuju mogućnost scenarija sa sjevera Kosova, kada Srbi nisu izašli na izbore, a izbori su proglašeni legitimnim.

“To nije nikakvo popuštanje, niti davanje značaja Christianu Schmidtu, nikakvo povinovanje zapadnim stranama. Dugoročno gledano mislim da treba da radimo protiv onoga što je njihova namjera, a nekad to podrazumijeva uključivanje u taj proces. Mislim da ljudi to razumiju”, kazao je Dodik.

#IzborniZakon #LiderSNSDa #MiloradDodik #OpozicioniPolitikari #PredsjednikRepublikeSrpske #RepublikaSrpska #SastanakKoalicionihPartnera #UstavniSud #VijeceNaroda #BiH