Članak

SRBIJA TRLJA RUKE

Vučić putuje u New York: Odlaže se glasanje Rezolucije o Srebrenici?

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sutra će održati redovnu polugodišnju sjednicu o situaciju u Bosni i Hercegovini, a na kojoj bi, pored ostalog, trebalo da se govori i o predloženoj rezoluciji u Srebrenici.

(Patria) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sutra će održati redovnu polugodišnju sjednicu o situaciju u Bosni i Hercegovini, a na kojoj bi, pored ostalog, trebalo da se govori i o predloženoj rezoluciji u Srebrenici.

Također, informacije koje su stizale iz Njujorka, prvobitno su govorile da će se već narednog dana, četvrtak 16. maja, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasati o pomenutoj rezoluciji, ali se sve više spekuliše da bi glasanje ponovo moglo da bude odgođeno.

Međutim, radi se o još uvijek nezvaničnoj informaciji, koju u razgovoru za "Nezavisne novine" nisu mogli potvrditi ni iz krugova domaćih institucija.


"Nemamo zvanične informacije, ali smo čuli da bi glasanje moglo da bude 22. maja", rekao je za "Nezavisne novine" izvor iz Sarajeva.

Ukoliko zaista dođe do odgađanja glasanja o rezoluciji o Srebrenici u GS UN-a to bi već bilo drugi put, jer je, podsjetimo, prethodno glasanje trebalo da bude 2. maja.

Tom prilikom je rečeno da je sam tekst rezolucije o Srebrenici, pod pokroviteljstvom Njemačke i Ugande, te podrškom drugih država sporan, te da se vode novi pregovori o njegovom nacrtu.

Treba reći i da je uoči sjednice VS UN-a, Vlada Republike Srpske dostavila uz 31. izvještaj toj instituciji i priloge među kojima su zaključci Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina u kojoj se tvrdi da se genocid nije dogodio.

Put New Yorka će i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je saopštio da zbog sjednice VS UN-a neće moći prisustvovati samitu lidera Zapadnog Balkana koji će se održati u Kotoru.

#AleksandarVucic #Bosnia #GeneralAssembly #Germany #Herzegovina #NewYork #Serbia #Srebrenica #Uganda #UnitedNations #region