Članak

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

iPhone 15 Pro Max najprodavaniji telefon u 2024.

Prva četiri mjesta zauzeli su iPhone 15 Pro Max, iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 14, a vodeći Samsung Galaxy S24 Ultra je peti.

(Patria) - Objavljen je novi izvještaj kompanije Counterpoint Research o globalnoj isporuci pametnih telefona. Prema njihovim podacima, tržištem je dominirao najnoviji iPhone.

Counterpoint je najnovije istraživanje objavio na svojoj web stranici, a u njemu je prikazao deset najprodavanijih pametnih telefona u prvom kvartalu 2024., u poređenju s istim periodom prošle godine, prenosi Index.hr.

Prva četiri mjesta zauzeli su iPhone 15 Pro Max, iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 14, a vodeći Samsung Galaxy S24 Ultra je peti.

Galaxy A15 5G i A54 zauzeli su šesto i sedmo mjesto, dok je iPhone 15 Plus zauzeo osmo. Galaxy S24 i A34 zaokružili su top 10.



Prema Counterpointovoj procjeni, prodaja modela iPhonea Pro donijela je više od 60% ukupnih prihoda od pametnih telefona kompanije Apple.

Ističu značajan porast u odnosu na prvo tromjesečje 2020. godine, kada su Pro uređaji činili 24% prodaje iPhonea.

Counterpoint ističe da jedan od razloga povećane prodaje premium pametnih telefona leži u činjenici da korisnici često zadržavaju svoje uređaje duže, prije nego ih nadograde.

"Potrošači drže svoje pametne telefone duže vrijeme jer nadogradnje nude male razlike u značajkama. To navodi potrošače da se odluče za vrhunske pametne telefone kako bi osigurali da njihovi uređaji ostanu tehnološki relevantni duže vrijeme", navodi se u izvještaju.

Izgleda da je prodaja vrhunskih iPhonea i dalje snažna. Međutim, ukupna prodaja iPhonea pala je za 10% u prvom tromjesečju 2024., u poređenju s istim periodom 2023. godine.

#IPhone #tehnologija #Ekonomija