Članak

DIREKTOR MC SREBRENICA

Suljagić u Generalnoj skupštini UN: Nikada nismo odustali od borbe, bez obzira na izglede

U prethodnih 29 godina morali smo dokazati svaki detalj patnje koju smo proživljavali, ali to smo uradili uz naučne metode koje su bile tada dostupne civilizaciji.

(Patria) - Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić obratio se danas u Generalnoj skupštini UN u New Yorku na panel-diskusiji pod nazivom "Memorijalizacija genocida: pravda, istina, iscjeljenje".

- U prethodnih 29 godina morali smo dokazati svaki detalj patnje koju smo proživljavali, ali to smo uradili uz naučne metode koje su bile tada dostupne civilizaciji.

Kao rezultat toga mogli smo dokazati, naprimjer, da su djelići stakla pronađeni 30 kilometara južno od Srebrenice, u sekundarnoj grobnici, poticali iz primarne grobnice koja je bila 40 kilometara sjeverno od enklave, a zatim su se dokazivala masovna pogubljenja - istakao je Suljagić.

Prema njegovim riječima, tada je prvi put u svijetu primijenjena i metoda analize DNK za dokazivanje genocida.

- Također smo imali pomoć činjenice da su počinitelji bili toliko uvjereni da nikada neće biti kažnjeni. Znamo ko je povukao obarač, kada, gdje, ko je upravljao mašinama, a ko je čak dobavljao gorivo da bi se ljudi mogli sahraniti, a zatim dalje prebacivati.

Mi smo to sve dokazali, sve smo to dokumentirali. Majke su prelazile stotine kilometara da se pojavljuju pred sudovima u stranim državama da svjedoče na stranim jezicima o ubistvu njihove djece - naveo je Suljagić.

Borba se, naglašava, i dalje nastavlja, kako bi se osiguralo da Srebrenica ne bude samo dio margina historije i neki marginalizovani dio u prosperitetnoj historiji.

Suljagić je napomenuo da je prije 29 godina stao ispred ratnog zločinca Ratka Mladića, potpuno uvjeren da taj susret neće preživjeti.

- Danas imamo Memorijalni centar u Srebrenici, a ja sam direktor. Mladić je u zatvorskoj ćeliji i on će jednostavno morati da se sjeća horora koji je počinio zajedno sa svojim borcima. A mi preživjeli idemo dalje.

Našli smo novu svrhu u životu, osnovali smo porodice. Obnovili smo naše zajednice. Počinitelji, sa druge strane, su zarobljeni u prošlosti i oni su ophrvani svojom mržnjom. Oni i dalje cijene te grozne tamne vrijednosti i genocid protiv nas - kaže Suljagić.

Poručuje da nikada nisu odustali od borbe, bez obzira na izglede, te da 1995. godine "niko nije vjerovao da imamo šansu, ali mi smo ovdje danas, obraćamo se Ujedinjenim nacijama, cijelom svijetu, usvajamo rezoluciju o sjećanju na genocid u Srebrenici".

- Naše prisustvo ovdje je dokaz rada generacija u prethodne tri decenije - dodao je Suljagić.

#BiH #EmirSuljagić #GeneralnaSkupštinaUN #obraćanje