Članak

BIVŠI MINISTAR

Bečarević: Odluka FERK-a logična i jedina moguća, kupci električne energije ne smiju biti diskriminisani

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) donijela je danas odluku kojom nije dala saglasnost Elektroprivredi BiH na prijedlog cijena snabdijevanja krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača.

(Patria) - Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) donijela je danas odluku kojom nije dala saglasnost Elektroprivredi BiH na prijedlog cijena snabdijevanja krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača.

"Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio da prijedlog nije u skladu s metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača.

Za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca Elektroprivrede BiH cijene ostaju iste", odlučio je FERK.

Predsjednik Kantonalnog vijeća (KV) Stranke za BiH Kantona Sarajevo i bivši ministar u Vladi KS Almir Bečarević čestitao je članovima FERK-a na ovoj hrabroj i ispravnoj odluci.

- Ovo je bila jedina moguća, pravno utemeljena i odluka zasnovana na zakonu o električnoj energiji. Zakon je utvrdio univerzalno pravo da kupci električne energije ne smiju biti diskriminisani i da svaka odluka temeljena na ovom zakonu mora biti pravična.

Prijedlog Elektroprivrede BiH o uvođenju blok tarifa nije bio zasnovan na odredbama zakona, a duboko je bio diskriminatoran.

Pravičnost predložene odluke je također bila upitna jer obaveza da višečlane porodice ili oni koji griju ili hlade svoje stambene prostore plaćaju više je duboko ulazila u podjelu kupaca i dijelila ih na način koji nije pravičan.

Odluku FERK-a smatram logičnom i od samog početka postupka uvođenja blok tarifa ukazivao sam da je ista nepravedna i da kažnjava sve one koji električnu energiju koriste iz stvarne potrebe, a ne da bi je rasipali prema tumačenju Elektroprivrede BiH - izjavio je Bečarević.

#AlmirBečarević #ElektričnaEnergija #Elektroprivreda #FERK #Odluka #StrankaZaBosnuIHercegovinu #BiH