Članak

RAZGOVOR S DUŽNOSNICIMA

Britanski ambasador o Tuzli: Svjetionik nade koji može poslužiti kao progresivan primjer za ostale zajednice u BiH

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly posjetio je danas Tuzlu, gdje se susreo s vjerskim liderima posvećenim međureligijskom poštovanju, toleranciji i harmoniji, aktivno učestvujući u promovisanju jačeg povezivanja zajednice.

(Patria) - Britanski ambasador u BiH Julian Reilly posjetio je danas Tuzlu, gdje se susreo s vjerskim liderima posvećenim međureligijskom poštovanju, toleranciji i harmoniji, aktivno učestvujući u promovisanju jačeg povezivanja zajednice.

Reilly je pozdravio napore koje fra Željko Nikolić, sveštenik Miloš Trišić i hafiz Ahmed-efendija Huskanović ulažu kako bi podstakli pozitivne odnose i uzajamno poštovanje, zajedno obilježavajući velike vjerske praznike i služeći u cilju izgradnje mira i povezanosti njihove lokalne zajednice.

Također je razgovarao s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem o tome kako ove pozitivne stavove i vrijednosti vjerskih lidera širiti dalje.

Ambasador je rekao da je, u kontekstu međureligijskog poštovanja i tolerancije, Tuzla svjetionik nade koji može poslužiti kao progresivan primjer za ostale zajednice u BiH.



Susreo se i s premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem, predsjednikom Skupštine Žarkom Vujovićem, predsjedavajućom Gradskog vijeća Natašom Perić i sekretarom Gradske uprave Tuzla Almirom Šuta, koji su ga informisali o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji te kako lokalne vlasti mogu zajedno raditi na unapređenju života svojih stanovnika.

Predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva sa ambasadorom su podijelili svoje uspjehe, prioritete i aktivnosti, kao izazove i prilike pred nevladinim organizacijama u Tuzli.

Na poziv Pedagoškog instituta TK, Reilly je prisustvovao događaju organizovanom za učenike osnovnih i srednjih škola TK, kojim se danas obilježava dan rođenja i smrti velikog engleskog dramskog pisca i pjesnika Williama Shakespearea.

#ambasador #BiH #IrfanHalilagić #JulianReilly #Tuzla #VelikaBritanija