Članak

GOVORIO O PROJEKTIMA

Generalni direktor Sektora za nauku Ministarstva visokog obrazovanja i nauke Slovenije Tomaž Boh održao predavanje na UNSA

(Patria) - U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu danas je održano gostujuće predavanje dr. sc. Tomaža Boha, generalnog direktora Sektora za nauku Ministarstva visokog obrazovanja, nauke i inovacija Republike Slovenije. Predavanje su prisustvovali članovi akademske zajednice, istraživači i inovatori u Bosni i Hercegovini, rektor UNSA Rifat Škrijelj, akademik Mirko Pejanović, prorektori, profesori...

Prof. dr. Mirza Dautbašić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu, naglasio je važnost predavanja dr. Boha kao priliku za sticanje uvida u uspješne prakse finansiranja nauke i naučnog rada, te podrške projektima istraživačke razmjene između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, kao i podrške učešću institucija u evropskim fondovima za istraživanje i inovacije.

Dr. sc. Tomaž Boh je tokom predavanja analizirao trenutno stanje u istraživačkom i inovacijskom ekosistemu u Republici Sloveniji, te prezentirao praktična iskustva i najbolje prakse u oblasti nauke i inovacija i njihovog finansiranja.

Dr. Boh je započeo predavanje izražavajući svoje zadovoljstvo što je u Sarajevu te istakao dugogodišnje prijateljske veze između slovenskih i bosanskohercegovačkih istraživača. Istakao je važnost bilateralnih saradnji koje su se razvijale kroz godine, ocjenjujući ih jednima od najboljih u oblasti nauke za Sloveniju.

Glavna tema predavanja bila je analiza trenutnog stanja istraživačkog i inovacijskog ekosistema u Republici Sloveniji. Dr. Boh je predstavio niz reformi koje su provedene u proteklih pet-šest godina, ističući novi zakon koji je omogućio veću autonomiju istraživačkih institucija – univerziteta i instituta. Ova autonomija omogućila je institucijama da kreiraju dugoročne strategije razvoja usklađene s prioritetima države.

Jedna od ključnih promjena koju je predstavio je uvođenje "block funding-a" javnim istraživačkim institucijama, odnosno stabilnog, namjenskog finansiranja naučnoistraživačkih aktivnosti, što javnim institucijama omogućava sredstva za bazična istraživanja u jednom bloku, što je bitan korak ka implementaciji autonomije.

Govoreći o evropskoj saradnji, dr. Boh istakao je uključenost Slovenije u European Research Area (ERA) i Horizon Europe programu, naglašavajući važnost politika u području istraživanja i inovacija.

Finansiranje je također bila tema koju je dotakao, ističući raznolike izvore finansiranja poput državnog budžeta i strukturnih fondova.

"Državni budžet je bazični, zatim strukturni fondovi, a onda evropski i centralni Horizon Europe, ali da ne bude dvostrukog finansiranja nekog projekta", kazao je Boha.

Najvažnije, dr. Boh je istakao važnost dugoročne institucionalne saradnje, te potrebu za podrškom politike kako bi se ovakve vrste saradnje omogućile, ali ne i da politika kroji obrazovne politike. Potcrtao je da univerziteti moraju imati veliki stepen autonomije.

"Za politiku nema mjesta ovdje osim da omogućava ljudima da sarađuju, ali nema prostora za politiku. Političke ideje su kratkotrajne, a mi želimo da napravimo saradnju da traje nakon svake vlade", kazao je Boha.

Predavanje dr. Tomaža Boha predstavljalo je inspirativnu priliku za akademsku zajednicu Univerziteta u Sarajevu da stekne uvid u uspješne prakse i reforme u oblasti nauke i inovacija koje se provode u Sloveniji, te da razmotri mogućnosti za daljnju saradnju i razvoj u ovim vitalnim sektorima.

#BiH #predavanje #Slovenija #TomažBoh #UNSA