Članak

ILIDŽA

Muzur i Hrnjić o unapređenju saradnje

Ilidža je poznata kao lokalna zajednica s izuzetnim prirodnim potencijalnima, ali i područje bogato vodom, čiji veliki dio teritorije čine vodozaštitne zone, a kroz koje protječu i dvije rijeke prve kategorije.

(Patria) - Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur danas je održao sastanak s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem i njegovim saradnicima.

Ilidža je poznata kao lokalna zajednica s izuzetnim prirodnim potencijalnima, ali i područje bogato vodom, čiji veliki dio teritorije čine vodozaštitne zone, a kroz koje protječu i dvije rijeke prve kategorije.

- Drago nam je da je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prepoznao naše potencijale ali i probleme s kojima se susrećemo i s kojima smo se susretali.



Posebno nas raduje da smo pričali o rješavanju problematike koja se tiče vodozaštitne zone, koja ne trpi apsolutno bilo kakvo daljnje odlaganje, jer taj problem prevazilazi granice lokalnih zajednica, kantona pa i FBiH - istakao je Muzur, koji je s resornim ministrom razgovarao i o uređenju korita rijeka prve kategorije.

Federalni ministar Hrnjić itekako je upoznat s aktuelnim projektima koje na području Ilidže realizira Agencija za vodno područje rijeke Save, te je naglasio i važnost saradnje resornog ministarstva s lokalnim zajednicama.

- Radi se o projektima kojima se nastoji unaprijediti zaštita ljudi i imovine kroz izradu adekvatnih obaloutvrda na rijekama prve kategorije. Na tom planu, od izuzetne važnosti je i saradnja s jedinicama lokalne samouprave - kazao je Hrnjić.

Tokom sastanka Muzur i Hrnjić razgovarali su i o mogućnosti saradnje na projektima vodovodne i kanalizacione mreže.



Ministar Hrnjić istakao je i činjenicu da se u posljednje tri godine na području Ilidže izdvaja više sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

- Iznos novčanih podrški za poljoprivredne proizvođače, prema podacima Ministarstva, u posljednje tri godine je povećan.

S nivoa FBiH poljoprivrednici Ilidže u 2023. godini dobili su sredstva u iznosu blizu dva miliona KM - rekao je ministar Hrnjić tokom posjete Ilidži, koju je pohvalio kao najbrže rastuću lokalnu zajednicu u FBiH prema poticajima u oblasti poljoprivrede.

Na kraju sastanka načelnik Muzur istakao je zadovoljstvo upriličenim sastankom i zahvalio ministru Hrnjiću na izdvojenom vremenu za posjetu Općini Ilidža.

#Ilidža #KemalHrnjićSupport #načelnik #NerminMuzur #BiH