Članak

POSTHUMNO

Komemoracija Dževadu Jahiću u srijedu, Skupština KS posthumno dodjeljuje Plaketu KS za doprinos i afirmaciji bosanskog jezika

(Patria) - Univerzitet u Sarajevu u srijedu 24. aprila organizira komemorativnu sjednicu povodom smrti uvaženog akademika Dževada Jahića. Komemorativna sjednica počinje u sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu u 11:00 sati.

Prisutnima će se obratiti predstavnici Univerziteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta, Instituta za jezik, Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i član porodice.

Dženaza akademiku Dževadu Jahiću klanjat će se u srijedu, 24. aprila 2024. godine u Begovoj džamiji u 13:00 sati, a ukop će se obaviti u 17:00 sati u Prači.

Istog dana u Skupštini KS naći će prijedlog Prijedlog Odluke o verifikaciji Odluke o dodjeli Plakete Kantona Sarajevo Akademiku Dževadu Jahiću. Prijedlog da mu se dodijeli ovo priznanje dao je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić polovinom marta ove godine.

U obrazloženju je naveo da se Plaketa dodjeljuje za izuzetan doprinos izučavanju i afirmaciji bosanskog jezika i književnosti u Bosni i Hercegovini. S obzirom da je akademik Jahić preminuo, Plaketa će biti dodijeljena posthumno.

Na dnevnom redu su i odluke o dodjeli Plakete Kantona Sarajevo posthumno akademiku prof. dr. Muhamedu Filipoviću, akademiku dr. Ibrahimu Pašiću, akademiku Hadžemu Hajdareviću, te nekadašnjoj zastupnici u Skupštini KS Segmedini Srna-Bajramović.

#DževadJahić #plaketa #posthumno #priznanje #SkupštinaKS #BiH