Članak

BLACK TIE 2

OGLASILA SE SIPA Pretreseni i blokirani sefovi, poznat iznos novca u obustavljenim transakcijama osoba tretiranih u akciji

(Patria) - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zvanično se oglasila o jučerašnjoj akciji "Black Tie 2".

"Policijski službenici SIPA jučer su u sklopu operativne akcije 'BLACK TIE 2', koja je realizirana zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, preduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u devet komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini za osam pravnih i osam fizičkih osoba", navodi se u saopćenju.

Ističu da su u okviru preduzetih mjera i radnji pravnim i fizičkim osobama izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2261,00 američkih dolara.

"Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je pretresen jedan sef dok je drugi sef blokiran. Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona koji se sumnjiče za krivična djela organizirani kriminal, pranja novca, primanje dara i drugih oblika koristi, neovlašteni promet opojnim drogama i zloupotreba položaja ili ovlaštenja. U okviru rada na predmetu prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija", navodi se u saopćenju.

#BLACKTIE2 #BlackTie2 #Bosna #Hercegovina #KantonaSarajevo #KrivicnaDjela #MinistarstvaUnutrasnjihPoslova #SIPA #BiH