Članak

IZA PONOĆI

Novi sastav Komisije za izbor i imenovanje jedva prošao, prvo glasalo 49, a onda 50 zastupnika

(Patria) - Predstavnički dom Parlamenta FBiH iza ponoći je tijesnom većinom potvrdio izmjene u sastavu Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. U prvom glasanju je bilo 49 glasova za, a onda je zatraženo pojedinačno u kojem se 50 zastupnika vladajuće većine izjasnilo za.

Umjesto Dajane Čolić iz DF-a i Edine Gabela iz SBiH, u Komisiju su imenovani Elzina Pirić (PDA) i Petar Galić (HNP). Došlo je i do promjene jednog člana SDP-a, pa je tako Damir Mašić napustio ovu komisiju, a imenovan je Senad Subašić. No, Mašić je u glasanju bio za izmjene ove komisije.

Za novi sastav Komisije glasali su SDP, HDZ BiH, HNP, Naša stranka, NIP, Elzina Pirić, Arnel Isak, Kenan Uznunović, Mario Karamatić.

Ovim se otvorio put da vladajuća većina predloži i izvrši imenovanja na brojne pozicije, a među njima je i pozicija ustavnog sudije.

S obzirom na apsolutnu većinu koju vladajuće stranke imaju u Komisiji za izbor i imenovanje teško je očekivati da se u Predstavnički dom Parlamenta FBiH uputi cijela lista uspješnih kandidata, već će biti upućeno samo ime Marina Vukoje, bliskog HDZ BiH.

Ova Komisija će se vrlo brzo baviti i drugim pozicijama, a već su najavljena imenovanja Upravnog odbora Federalne radiotelevizije i Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH.

Komisija broji 11 članova, a od opozicije su ostali samo Eldar Čomor iz SDA i Irfan Durić iz NES-a.



#Komisijazaizborimenovanje #Parlament #BiH