Članak

KONGRES DAO DOZVOLU

Biden poručio Zelenskom: SAD će brzo poslati vojnu pomoć Ukrajini

(Patria) - Sjedinjene Američke Države će djelovati brzo kako bi pružile novu vojnu pomoć kako bi pomogle Kijevu u njegovoj borbi protiv ruske invazije, rekao je predsjednik Joe Biden svom ukrajinskom kolegi Volodymyru Zelenskom u telefonskom pozivu u ponedjeljak, javlja AFP.

Predstavnički dom američkog Kongresa je prošle sedmice dao zeleno svjetlo za veliki i dugo odgađani paket pomoći koji je uključivao 61 milijardu dolara za ratom razorenu Ukrajinu, a očekuje se da će Senat slijediti taj primjer.

Prema očitanju Bijele kuće, Biden je naglasio američku „trajnu posvećenost“ Ukrajini „dok brani svoju slobodu od ruske agresije“. On je rekao Zelenskom da će SAD „brzo obezbijediti značajne nove pakete sigurnosne pomoći kako bi se zadovoljile hitne potrebe Ukrajine na bojnom polju i protivvazdušnoj odbrani“ čim Senat usvoji paket pomoći, a Biden ga potpiše kao zakon.

Očekuje se da će Senat tu mjeru, koja ima dvostranačku podršku, donijeti danas.

„Predsjednik Biden je također naglasio da će američka ekonomska pomoć pomoći u održavanju finansijske stabilnosti, izgradnji kritične infrastrukture nakon ruskih napada i podržati reformu dok Ukrajina ide naprijed na putu euroatlantskih integracija“, navodi se dalje.

Zelenskiy je na društvenim mrežama objavio da je zahvalio Bidenu tokom poziva na njegovoj „nepokolebljivoj podršci“ Kijevu. Biden me je „uvjeravao da će potpisati nacrt odmah čim ga odobri Senat“, rekao je ukrajinski predsjednik. Zelenskiy je prenio da mu je Biden rekao da će oružje i drugi hardver koji se nalaze u predstojećem paketu vojne pomoći „biti moćni, ojačavajući našu protivzračnu odbranu, kao i dalekometne i artiljerijske sposobnosti“.

Zelenskiy je također rekao da su razgovarali o najnovijim udarima u okviru „ruskog vazdušnog terora“, uključujući bombardovanje ruskih snaga koje su srušile veliki televizijski toranj u ukrajinskom gradu Harkovu nekoliko minuta prije nego što su njih dvojica razgovarali.

#Američke #BijelaKuća #Države #JoeBiden #Kongres #Rusija #Senat #Sjedinjene #Ukrajina #VolodymyrZelensky #Svijet