Članak

IZVJEŠTAJ STATE DEPARTMENTA

Izraelski rat u Gazi narušio stanje ljudskih prava

U izvještaju se navodi da je izraelska vlada poduzela neke korake kako bi identifikovala i kaznila dužnosnike za koje se sumnja da su bili uključeni u te zločine.

(Patria) - Rat između Izraela i Hamasa, u kojem su ubijene desetine hiljada Palestinaca u Gazi i koji je doveo do ozbiljne humanitarne krize, imao je "značajan negativan utjecaj" na stanje ljudskih prava u tom području, navodi američki State Department u svom godišnjem izvještaju objavljenom jučer.

Riječ je o vjerodostojnim izvještajima o proizvoljnim ili nezakonitim ubistvima, prisilnim nestancima, mučenjima i neopravdanim hapšenjima novinara, navodi State Department u svojoj studiji o provođenju ljudskih prava za 2023. godinu.

U izvještaju se navodi da je izraelska vlada poduzela neke korake kako bi identifikovala i kaznila dužnosnike za koje se sumnja da su bili uključeni u te zločine.

Ophođenje izraelske vojske je pod sve budnijim okom budući da su njihove snage ubile 34.000 Palestinaca u Gazi, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima, od kojih su mnogi civili i djeca.

Pojas Gaze, koji okupira Izrael, pretvoren je u pustoš, a ekstremne nestašice hrane podstake su strah od gladi.

Izrael je pokrenuo svoj napad kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra, za koji Izrael tvrdi da je odnio živote 1.200 ljudi.

Grupe za zaštitu ljudskih prava zabilježile su brojne incidente ozljeđivanja civila tokom ofanzive izraelske vojske u Gazi, kao i podigle uzbunu zbog porasta nasilja na Zapadnoj obali, također pod izraelskom okupacijom, za koju palestinsko ministarstvo zdravstva tvrdi da od 7. oktobra broji najmanje 460 žrtava izraelske vojske ili doseljenika.

No, Bidenova vlada dosad je odbacivala tvrdnje da Izrael krši međunarodno pravo. Washington daje 3,8 milijardi dolara godišnje vojne pomoći svom dugogodišnjem savezniku Izraelu.

Ljevičarske demokrate i arapsko-američke grupe kritikuju nepokolebljivu podršku Bidenove administracije Izraelu, kojoj time, tvrde, daju osjećaj moći bez posljedica.

Ovog je mjeseca predsjednik SAD-a Joe Biden prvi put zaprijetio da će usloviti podršku Izraelu i insistirao na poduzimanju konkretnih koraka za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

#ArapskoAmeričkeGrupa #BidenovaVlada #Gaza #Hamasa #Izrael #JoeBiden #LjudskaPrava #StateDepartment #VojnaPomoć #ZapadnaObala #Svijet