Članak

ŠEF EVROPSKE DIPLOMATIJE

Borrell pozdravio spremnost članica EU da Ukrajini dostave prijeko potrebno oružje

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozdravio je jučer najavu nekih zemalja članica da će konkretno pomoći Ukrajini dostavom protivzračnih sistema i topničke municije.

(Patria) - Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozdravio je jučer najavu nekih zemalja članica da će konkretno pomoći Ukrajini dostavom protivzračnih sistema i topničke municije.

- Drago mi je da su neke zemlje članice iskazale volju da će konkretno pridonijeti u pogledu protivzračnih sistema i da će podržati i proširiti češku inicijativu o municiji i njemačku o protivzračnoj odbrani - rekao je Borrell.

O teškoj situaciji u Ukrajini, gdje Rusija pojačava svoje napade, govorili su šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba i ministar odbrane Rustem Umjerov, koji su se ministrima država članica EU obratili video-vezom.

Kuleba je okupljenim ministrima poručio da je "sada vrijeme za djelovanje, a ne za raspravu".

Na pitanje kada će Ukrajina dobiti sedam sistema protivzračne odbrane "Patriot", koje je zatražio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Borrell je obraćajući se na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova i odbrane u Luksemburgu odgovorio da je odluka na državama članicama.

- Mislim da je sada sazrelo vrijeme, sve je rečeno i preostalo je učiniti još puno stvari - poručio je Borrell.

Ministri vanjskih poslova država članica EU postigli su politički dogovor o širenju sankcija protiv Irana nakon njegovog napada na Izrael.

- Postigli smo politički dogovor o proširenju postojećeg sankcijskog režima protiv Irana u području dronova i raketa i njihovoj mogućoj isporuci Rusiji - rekao je Borrell.

#DmitroKuleba #IzraelNapad #JosepBorrell #Luksemburg #ProtivzračniSistemi #RustemUmjerov #SankcijeIranu #TopničkaMunicija #Ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet