Članak

TUŽILAŠTVO BIH

Predložen pritvor za Zeničanina koji je na društvenim mrežama prijetio ubijanjem nevjernika

Osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i uhapšen, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koji će biti korišteni kao dokaz u postupku.

(Patria) - Postupajući u okviru tužilačke dežure 24/7, dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Edina Podgoru, rođenog 1973. u Zenici, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Protiv osumnjičenog je podnesen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a osumnjičen je da je 18. aprila 2024. na društvenoj mreži javno objavio video snimak uznemirujućeg sadržaja u kojem prijeti široj populaciji stanovništva, da je mudžahedin i u kojem isti najavljuje ubistva kjafira "nevjernika".

Osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i uhapšen, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koji će biti korišteni kao dokaz u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke c) i d), odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo učiniti krivično djelo ili dovršiti započeto, kao i zbog naročitih okolnosti izvršenja krivičnog djela, gdje bi puštanje osumnjičenog na slobodu prouzrokovalo uznemirenje javnosti i građana.

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor postupajuća tužiteljica će detaljno obrazložiti pritvorske razloge.

#edinpodgora #Pritvor #Tužilaštvo #Ubistvo #CrnaHronika