Članak

TELEFONSKI RAZGOVOR S MVP

Dačić od Irana tražio da podrži stav Srbije u vezi Rezolucije o genocidu u Srebrenici

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u telefonskom razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Irana Hossein Amir Abdollahianom insistirao je i lobirao da Iran zauzme stav koji odgovara Srbiji u pogledu Rezolucije o genocidu u Srebrenici nad Bošnjacima, saznaje Novinska agencija Patria.

Srbija kontinuirano lobira kod Irana, dok ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i bh. diplomatija općenito stidljivo komuniciraju s državom čija je pomoć bila presudna u pogledu odbrane BiH od agresije Srbije.

Ministar vanjskih poslova Irana je u ovom razgovoru čestitao formiranje novog saziva Skupštine Srbije i naveo da Islamska Republika Iran pridaje značaj odnosima sa državom Srbijom.

Osvrnuvši se na principijelnost Irana u pogledu poštovanja nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja, on je istakao privrženost i poštovanje Islamske Republike Iran prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Dr. Amir Abdollahian također je pojasnio politiku Irana prema regiji Balkana.

"Definitivna politika Islamske Republike Iran je podrška konsolidaciji stabilnosti i sigurnosti na Balkanu i promoviranje suživota između svih etničkih grupa i sljedbenika svih vjera na ovim prostorima, pozdravljamo jačanje odnosa sa Srbijom", kazao je.

Ministar vanjskih poslova Srbije je u ovom pozivu, izražavajući zadovoljstvo komunikacijom i bliskom interakcijom visokih dužnosnika dviju zemalja na različitim razinama, istaknuo da Republika Srbija izražava punu solidarnost s Islamskom Republikom Irana.

Ivica Dačić ocijenio je primjenu dvostrukih standarda i instrumentalno korištenje međunarodnih institucija u skladu s politikom pritisaka pojedinih zapadnih vlada na neovisne zemlje te istaknuo potrebu veće solidarnosti neovisnih vlada pred takvim naporima i postupcima.

Ministri vanjskih poslova Islamske Republike Iran i Srbije istaknuli su nastavak kontakata u cilju daljnjeg razvoja i proširenja bilateralnih odnosa, kao i nastavak konzultacija o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

#genocid #Iran #lobiranje #RezolucijaoSrebrenici #Srbija #Region