Članak

REFERENDUM PROŠAO BEZ PROBLEMA

Nije uspjelo glasanje za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova

(Patria) - Biračka mjesta u četiri opštine na sjeveru Kosova zatvorena su u 19 sati, čime je završen referendum za smjenu gradonačelnika. Srbi su bojkotovali referendum na poziv Srpske liste, a izlaznost je bila toliko niska da se može reći da je bilo više posmatrača i članova biračkih odbora nego samih građana koji su izašli na glasačka mjesta, javlja reporterka N1.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Krešnik Radonići saopštio je da današnji proces glasanja za razrješenje predsjednika opština na sjeveru nije uspio. On je na posljednjoj konferenciji za medije saopštio da je u Leposaviću glasalo 124 ljudi od 13.000 registrovanih, a u Zubinom Potoku 18, od 6.000 s pravom glasa. U Zvečanu niko nije glasao, a u Sjevernoj Mitrovici bilo je ukupno 111. glasova.

„Većina upisanih birača nije glasala kako je propisano Zakonom o lokalnoj samoupravi u Republici Kosovo, tako da nije postignuto potrebnih 50 odsto (plus jedan birač)“, kazao je on.

Stoga, kako je naveo, CIK smatra da je građanska inicijativa za smjenu predsjednika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica propala.

Iz tužilaštva i policije Kosova su kazali da tokom glasanja nije bilo incidenata niti problema koji su mogli uticati na tok glasanja.

#Biraci #CIK #Glasanje #Kosovo #Leposavic #Referendum #SevernaMitrovica #ZubinPotok #Zvecan #Region