Članak

MACRON I MIKATI

Lideri Francuske i Libana razgovarali o zaustavljanju sukoba Hezbollaha i Izraela

Mikati je zahvalio Macronu na njegovim naporima da zaustavi izraelsku agresiju na Liban i podrži vojsku opremom i stručnošću kako bi joj omogućili da u potpunosti izvrši svoje zadatke.

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je jučer u Parizu s libanskim premijerom Najibom Mikatijem i načelnikom vojske te zemlje, generalom Josephom Aounom o načinu okončanja prekogranične borbe između Hezbollaha i Izraela te političkom zastoju u Libanu.

U saopštenju iz Mikatijevog ureda navodi se da je s Macronom razgovarao o francuskom prijedlogu za okončanje prekograničnih borbi koji predviđa povećanu podršku libanskoj vojsci i povlačenje boraca Hezbollaha deset kilometara od granice, javio je Reuters.

Mikati je zahvalio Macronu na njegovim naporima „da zaustavi izraelsku agresiju na Liban i podrži vojsku opremom i stručnošću kako bi joj omogućili da u potpunosti izvrši svoje zadatke“, navodi se u saopštenju.

Hezbollah kojeg podržava Iran i izraelska vojska sudjeluju u sukobima otkako je 7. oktobra izbio rat između Izraela i Hamasa, što je označilo njihova najozbiljnija neprijateljstva od rata između njih 2006. godine. Borbe su podstakle zabrinutost zbog rizika od dalje eskalacije.

Macron i Mikati su također razgovarali o potrebi izbora novog predsjednika nakon što je bivši predsjednik Michel Aoun napustio funkciju, produbljujući političku paralizu dok Liban i dalje pati od akutne finansijske krize, navodi se u saopštenju iz Mikatijevog ureda.

#Liban #Hezbollah #EmmanuelMacron #Francuska #Svijet