Članak

POSTIGNUT DOGOVOR

SAD povlače vojno osoblje iz Nigera

Od 2018. godine baza se koristi za gađanje militanata Islamske države i Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen, ogranka al -Qaide, u regiji Sahel.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države će povući svoje trupe iz Nigera, rekao je Reutersu kasno u petak izvor upoznat s tim, dodajući da je postignut dogovor između zamjenika američkog državnog sekretara Kurta Campbella i vodstva Nigera.

U Nigeru je od prošle godine bilo nešto više od 1.000 američkih vojnika, gdje je američka vojska djelovala iz dvije baze, uključujući bazu dronova poznatu kao Air Base 201 izgrađenu u blizini Agadeza u centralnom Nigeru po cijeni većoj od 100 miliona dolara.

Od 2018. godine baza se koristi za gađanje militanata Islamske države i Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen, ogranka al -Qaide, u regiji Sahel.

Prošle godine je vojska Nigera preuzela vlast državnim udarom. Do puča, Niger je bio ključni sigurnosni partner Sjedinjenih Država i Francuske.


Nove vlasti u Nigeru pridružile su se huntama u susjednom Maliju i Burkini Faso u okončanju vojnih sporazuma s nekadašnjim zapadnim saveznicima poput Washingtona i Pariza, napuštanju regionalnog političkog i ekonomskog bloka ECOWAS i gradnji bližih veza s Rusijom.

U narednim danima biće razgovora o tome kako će izgledati to povlačenje trupa, rekao je izvor Reutersu, zamolivši da se ne identifikuje. Izvor je rekao da će i dalje postojati diplomatski i ekonomski odnosi između SAD-a i Nigera uprkos ovom koraku.

Prošlog mjeseca, vladajuća hunta u Nigeru rekla je da je poništila vojni sporazum koji je dozvoljavao vojnom i civilnom osoblju američkog Ministarstva odbrane prisutno na njenom tlu.

Pentagon je nakon toga rekao da traži pojašnjenje o budućem putu. Dodaje se da je američka vlada imala „direktne i iskrene“ razgovore u Nigeru prije objave hunte i da je nastavila komunicirati s vladajućim vojnim vijećem Nigera.

Stotine ljudi izašlo je na ulice glavnog grada Nigera prošle sedmice tražeći odlazak američkih trupa, nakon što je vladajuća hunta dodatno promijenila svoju strategiju okončanjem vojnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama i dobrodošlicom ruskim vojnim instruktorima.

#Niger #SAD #Svijet #Vojska