Članak

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić s O'Brienom: Posebno sam zabrinut zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sagovornici su, između ostalog, razgovarali i o predstojećoj sjednici Generalne skupštine UN na kojoj će biti razmatrana Rezoluciji u genocidu u Srebrenici.

(Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i euroazijske poslove State Departmenta Jamesom O'Brienom.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi i o predstojećoj sjednici Generalne skupštine UN na kojoj će biti razmatrana Rezolucija u genocidu u Srebrenici.

Rezolucijom bi 11. juli bio proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Morate znati da je i u mojoj zemlji bilo mnogo razgovora o našoj historiji i o historiji koja utiče na zemlje u okruženju, kao i u drugim dijelovima svijeta, posebno u Srebrenici.

Bio sam mladi advokat, radio na istraživanju ratnih zločina. Bio sam dio onih koji su organizovali prva istraživanja ubistava u Srebrenici.

To jeste zločin, ali mnogi počinitelji su bili u istražnom postupku, osuđeni i tome služi sudski proces - rekao je O'Brien.

Kazao je da su s timom istražitelja, koji su "tražili istinu", tada bili i predstavnici Ujedinjenih nacija, ali i iz Srbije.

- To je ono što radimo i danas. Moramo se suočiti s istinom. Bili smo tada partneri, i dalje trebamo biti partneri u tome.

Osjećam da je glavna tema naših razgovora bila upravo to kako da budemo partneri i danas - poručio je američki dužnosnik.

Dodao je da SAD žele nastaviti partnerstvo sa Srbijom i da "granice igraju što manju ulogu".

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, Vučić je kazao da se SAD i Srbija ne slažu ni po tom pitanju, te da je posebno zabrinut zbog te rezolucije, jer "zna što ona znači i kako će narušiti odnose u regiji".

- Ne zaboravite, to je doneseno kao odluka jednog naroda protiv drugog unutar BiH. Nemojte zaboraviti da je to pitanje nezakonito prebačeno iz Vijeća sigurnosti u Generalnu skupštinu, jer to pitanje pripada Vijeću sigurnosti - dodao je Vučić.

Naveo je da poznaje stavove SAD-a i da se nada da će neke od mlađih generacija u Srbiji voditi bolju politiku - s "manje gorčine i razočarenja" od njega.

- A ono što je moja obaveza je kad izgubimo u Vijeću Evrope i kad formalno izgubimo u UN... Kad se to dogodi, morat ćemo dignuti glavu i boriti se za ekonomski napredak Srbije - naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje mogu li razgovori s američkim dužnosnicima uticati na namjeru Srbije da spriječi donošenje tog dokumenta, Vučić je rekao da će se Srbija usprotiviti UN-u onoliko koliko može.

#JamesOBrien #AleksandarVučić #srbija #SAD #genocid #RezolucijaOSrebrenici #Region