Članak

SARAJEVO

Obilježena 32. godišnjica od ubistva pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici

Mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas je obilježena 32. godišnjica od ubistva pripadnika JNA.

Foto: BHRT

(Patria) - Mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića, nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas je obilježena 32. godišnjica od ubistva pripadnika JNA.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodica stradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Rs Danijel Egić, izaslanik članice Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Boško Tomić, poslanici u NSRs i predstavnici Rs u institucijama BiH.

Prisustvovali su i predstavnici udruženja proisteklih iz posljednjeg rata i načelnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.

Trećeg maja 1992. godine, tokom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku, došlo je do razmjene vatre između Teritorijalne odbrane BiH i JNA. Tom prilikom došlo je do pogibije pripadnika JNA.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA, kada je došlo do napada na kolonu.

Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu, dan ranije na aerodromu u Sarajevu zarobljenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, kojeg je zarobila JNA dok se vraćao s mirovnih pregovora u Lisabonu.

Kada je kolona u kojoj je bila 261 osoba zaustavljena, odjeknuli su pucnjevi. U ovom sukobu 3. maja stradalo je sedam pripadnika JNA, prema svjedočenju generala JNA Milutina Kukanjca.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. ubijeno je najmanje 28 pripadnika JNA.

#Dobrovoljačka #Sarajevo #Godišnjica #jna #bih