Članak

AKADEMIK UPOZORAVA

Duraković: Dodikove prijetnje raspadom BiH treba shvatiti vrlo ozbiljno

Nakon mitinga u Banjoj Luci i ponovnog negiranja genocida, te još jedne u nizu Dodikovih prijetnji raspadom BiH, Duraković kaže da sve to treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Esad Duraković (Foto: FTV)

(Patria) - Akademik Esad Duraković gostovao je u programu N1 televizije, gdje je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Nakon mitinga u Banjoj Luci i ponovnog negiranja genocida, te još jedne u nizu Dodikovih prijetnji raspadom BiH, Duraković poručuje da retoriku predsjednika Rs treba shvatiti vrlo ozbiljno.

- Naravno da je treba shvatiti vrlo ozbiljno jer 1992. godine je izvršena agresija, spolja i iznutra na BiH s ciljem da se ona podijeli, da se rasparča i da dođe do etničke homogenizacije.

Do Dejtona je bila jedna faza, oružana. Sada po mišljenju Dodika i njegovih mentora iz Srbije je vrijeme za drugu fazu, mirnog razlaza a ako ne može tako da se BiH podijeli, da oni izvrše secesiju, onda mogu ići na ratnu opciju. Oni su spremni na to i ne treba to potcjenjivati - rekao je Duraković.

Zbog Dodikovih istupa uputio je direktnu kritiku međunarodnim zvaničnicima u BiH.

- Zašto međunarodna zajednica, koja je dužna da intervenira u BiH, mislim na visokog predstavnika i ostale, ne reagiraju na čitav niz Dodikovih antiustavnih, antidržavnih akcija, zakona, prijetnji, ne samo verbalizaciji, nego i donošenju zakona.

Međunarodnu zajednicu i te ljude mandat obavezuje da reagiraju preko noći ako treba da demontiraju te osione, bahate političare koji vlastiti narod i BiH dovode u stanje uoči novog krvoprolića ovdje - ističe Duraković.

Uputio je ozbiljne kritike i na račun lidera NIP-a Elmedina Konakovića i drugih koji čine vlast sa Dodikom.

- Isti taj ministar sarađuje sa Dodikom, sastaju se po birtijama, kafanama, na Dodikovom privatnom imanju, podilaze mu, tetoše ga, umjesto da se sastaju u institucijama BiH i time im faktički i simbolički daju značaj.

Stalno mu čine ustupke, to nije dovoljno i ne treba patriote uvjeravati da je to, izvinjavam se na izrazu Dodikova "šuplja", prazna priča. On ima vrlo ozbiljne namjere i njegove mentore i ljude treba upozoravati da budu predostrožni - rekao je Duraković.

Pozvao je građane da budu više aktivniji kroz proteste i otpor ovom stanju, koji, kako navodi mora biti nenasilan i demokratski.

#AkademikEsadDuraković #EsadDuraković #MiloradDodik #politika #bih