Članak

ORVELIJANSKO VLADANJE

Kantonalno vijeće SBiH: Odnos prema prosvjetnim radnicima u KS sve govori o Trojci

Pri tome im ništa nije sveto - ni država, ni ustavno-pravno uređenje, a ni žrtve koje su ovaj grad i ovaj narod podnijeli tokom četverogodišnje opsade.

(Patria) - Iz Kantonalnog vijeća (KV) Stranke za BiH saopštili su da se danima zgražavaju nad neprimjerenom javnom komunikacijom koja se trenutno odvija između Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, odnosno čelnika tih institucija.

"Od ovoga su jedino grozniji komentari po društvenim mrežama pristalica jedne ili druge strane, koji agresivno daju podršku ministrici ili predsjedniku Sindikata. Ta komunikacija, nažalost, daje stvarnu sliku rezultata odgoja i obrazovanja u našem Kantonu, možda preciznije nego PISA testiranje", kaže se u saopštenju.

Samo letimičan pregled tih komentara, poručuju iz KV Stranke za BiH Sarajevo, natjera čovjeka da se zapita - ko se sve ovdje bavi našom djecom?

"Činjenica da se spor između Sindikata i Vlade KS pretvorio u lični sukob ministrice i predsjednika Sindikata, najgora je po sistem obrazovanja u KS, našu djecu i njihove nastavnike.

Takav totalitaristički način komuniciranja neće ispraviti nasilje resornog ministarstva nad sistemom obrazovanja u KS, niti promijeniti obrazovnu politiku vladajuće kamarile, koja se svodi na to da Vlada bez suštinskog dijaloga s prosvjetnim radnicima donosi nelogične propise i kreira nekvalitetne strateške dokumente vezane za obrazovanje.

Vlada KS i dalje laže radnike

Teško da išta bolje opisuje trenutnu situaciju u Kantonu Sarajevo i odnos Vlade KS prema sopstvenim uposlenicima, u ovom konkretnom slučaju prema prosvjetnim radnicima, od stare narodne izreke: 'Dok te mami i medom te hrani, a dok te namami i hljeba ti zabrani!'

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS s pravom smatra potrebnim staviti van snage pedagoške standarde i normative koji ugrožavaju prava prosvjetnih radnika i proizvode višak radnika.

U ovom slučaju, najvažniji akt kojim se reguliše rad prosvjetnih radnika Vlada KS je, na prijedlog nadležnog ministarstva, donijela na telefonskoj sjednici bez stvarnih konsultacija sa Sindikatom prosvjetara.

Za ovako važan dokument za nastavno osoblje, koji se direktno tiče radnih prava, javna rasprava organizovana online je jednostavno neadekvatna. I tu su vjerovatno i nastali poremećaji u komunikaciji jer je Ministarstvo nastupilo iz pozicije sile.

S obzirom da su vlast u KS jedna stranka 'lijeve' (SDP) i jedna stranka 'liberalne' (NS) političke orijentacije, s pravom bi se trebalo očekivati da ova vlast ima sluha za probleme i prava radnika.

No, jedno je politička propaganda, naivno mahanje crvenim i narandžastim zastavama, a sasvim drugo stvarnost - kada moć vlasti udari u glavu i kada se osjeti slast krčmljenja budžeta.

Ova Vlada KS pokazala je da nije nimalo imuna na izazove koje vlast nosi sa sobom i da uopšte nema namjere ispuniti bilo koje obećanje koje je davala sopstvenim uposlenicima, a kamo li građanima.

Nama koji smo naivno ušli u koaliciju s njima je vrlo brzo bilo jasno da namjera ovih stranaka nije da rješavaju nagomilane probleme, rade projekte za opšte dobro ili da rade na razvoju našeg grada i kantona, već naprosto samo da zauzmu pozicije, uhljebe svoje poslušnike unutar sistema i slijevaju budžetske tokove novca u privatne džepove.

Pri tome im ništa nije sveto - ni država, ni ustavno-pravno uređenje, a ni žrtve koje su ovaj grad i ovaj narod podnijeli tokom četverogodišnje opsade.

Do sada je ova matrica orvelijanskog vladanja uspješno funkcionisala zahvaljujući snažnoj i kontinuiranoj propagandi, kojom nas lideri Trojke svakodnevno zasipaju.

Skoro da su postali istinski pandan Aleksandru Vučiću sa stalnim i dramatičnim obraćanjima sa TV ekrana, saopštenjima o nevjerovatnim uspjesima po web-portalima i patetičnim videoklipovima po društvenim mrežama.

Ali došli smo do tačke kada ono što govore da hoće potpuno odudara od onoga što rade u stvarnosti. I to se više ne može sakriti nikakvim novim bajkama.

Odnos prema izvršenju pravosnažnih sudskih presuda, nastalih po radnim sporovima sopstvenih uposlenika, već ih je natjerao da pokažu svoje pravo lice. Trojka u stvarnosti nije ni za vladavinu zakona, a ni za jednakost građana pred zakonom.

Ali je tek vođenje 'socijalnog dijaloga' sa Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja KS, putem represivnog policijskog aparata, do kraja ogolilo sve laži. Ovi ljudi ne prezaju ni od čega, samo da ostanu na vlasti!

Nekome budžetski milioni, nekome pendreci

'Socijalni dijalog' sa prosvjetnim radnicima Sarajeva, umjesto Vlade KS, vodi policija, prema čijim uposlenicima ista ta Vlada ima milionske dugove nastale na temelju presuda po radnim sporovima.

Za to vrijeme će lideri Trojke ići na izlete u Lukavicu, da bacaju pojas za spašavanje svom posrnulom 'anđelu' i svom 'novom' i 'reformiranom' partneru.

Što bi neki rekli: 'Para ima kada se ne krade', samo što u ovom slučaju para ima samo za one koji lidere Trojke drže u vlasti, pa čak i da skrše 100 miliona KM na 'jaransku' zgradurinu u Banjoj Luci, dok su za sarajevske prosvjetne radnike rezervisani pendreci. Doduše, evropski! I ako ste primijetili, to je taj napredak o kojem nam sve vrijeme govore", poručili su iz KV Stranke za BiH Sarajevo.

#KVStrankezaBosnuiHercegovinu #obrazovanje #Sindikat #trojka #VladaKS #bih