Članak

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE

Članice G7 pozvale Izrael na poštivanje međunarodnog prava

Države članice grupe G7 pozvale su jučer Izrael na poštivanje međunarodnog prava i tretiranje Palestinaca na human i dostojanstven način.

(Patria) - Države članice grupe G7 pozvale su jučer Izrael na poštivanje međunarodnog prava i tretiranje Palestinaca na human i dostojanstven način.

Ministri vanjskih poslova država G7 naveli su u zajedničkom saopštenju da je potrebno temeljno i transparentno istražiti vjerodostojne optužbe o zločinima i osigurati odgovornost za bilo kakve zloupotrebe ili kršenja prava.

"Izrael mora djelovati u skladu s obavezama prema međunarodnom pravu i tretirati ljude na human i dostojanstven način", poručili su u saopštenju.

Ponovili su protivljenje planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, za koju su kazali da bi imala katastrofalne posljedice po civilno stanovništvo.

U saopštenju ministara vanjskih poslova grupe G7 također se poziva na zaštitu civila u Gazi i rješavanje njihovih humanitarnih potreba.

"Duboko smo zabrinuti zbog internog raseljavanja unutar Gaze i rizika od prisilnog raseljavanja iz Gaze", dodaje se u saopštenju.

G7 je međuvladin politički i ekonomski forum kojeg čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, kao i Evropska unija kao neslužbena članica.

#G7 #Izrael #Palestina #Svijet