Članak

REAKCIJA

OSCE: Zakon koji je izglasala NSRs je protivan ustavnom poretku BiH i narušava sigurnost zemlje

(Patria) - Predsjedavajući OSCE-a, ministar za vanjske i evropske poslove i trgovinu Malte, Ian Borg, i generalna sekretarka OSCE-a, Helga Maria Schmid, povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da jednostrano prenese nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, u cilju formiranja paralelnog izbornog sistema na teritoriji tog entiteta, dali su sljedeću zajedničku izjavu:

„Ovakvi potezi su protivni ustavnom poretku Bosne i Hercegovine s obzirom na to da uspostava paralelnih struktura narušava ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OSCE ponovno ističe svoju snažnu podršku Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine.

Poduzeti koraci narušavaju rezultate ostvarene u realizaciji ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak zemlje. Retorika i postupci koji vode podjelama, predstavljaju prijetnju po stabilnost i imaju štetan utjecaj na demokratska prava građana.

OSCE poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče iz procedure Izborni zakon usvojen 19. aprila 2024. godine te poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da konstruktivno učestvuju u radu državnih institucija fokusirajući se na provedbu neophodnih reformi koje služe interesu svih građana.“

#NSRs #OSCE #BiH