Članak

PROSLIJEĐENA SUDU

Vasvija Vidović optužena za spriječavanje dokazivanja jer je Debevecu omogućila da ubaci telefon u njenu torbu

(Patria) - Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je optužnicu protiv Vidović Vasvije, rođene 1954. godine u Rogatici, nastanjena u Sarajevu, državljanke BiH.

U optužnici se navodi da je navedena, dana 18.12.2023. godine, pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA u Istočnom Sarajevu, pozvana od strane osumnjičenog i lišenog slobode Debevec Ranka, da ga u svojstvu odvjetnika zastupa u kaznenom postupku. Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protupravnih radnji a sa ciljem da znatno oteža dokazivanje kaznenih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije.

Osumnjičena se tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila kazneno djelo- Spriječavanje dokazivanja iz članka 236. stavak 2. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

#optužnica #Sud #VasvijaVidović #BiH