Članak

NARODNI POSLANIK

Salkić za Patriju: Doći ću na sjednicu NSRs u četvrtak, neko mora reći i istinu o genocidu, Srebrenici, a ne povlačiti se

(Patria) – Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Rs Ramiz Salkić (SDA) kazao je za Patriju da još uvijek nije dobio materijal za sjednicu NSRs-a niti zna šta će se sve naći na toj sjednici kao ni tačan datum održavanja.

Predsjednik Rs Milorad Dodik tokom dana je najavio sjednicu za 18. april na kojoj će se naći izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu.

Salkić je kazao da ne zna za taj materijal, a na pitanje da li će doći na sjednicu kazao je da to njegova obaveza.

“Ja na sjednicu idem i govorim istinu i činjenice. Najlakše je ne doći, ali neko mora govoriti i o zakonima i procedurama, Dejtonskom mirovnom sporazumu, govoriti istinu o genocidu”, kazao je Salkić.

S obzirom da se danas o toj sjednici oglasio i Vojin Mijatović kao šef zastupnika SDP BiH u NSRs iako obavlja dužnost ministra u Vladi FBiH, te da je nabrojao šta će se sve naći na sjednici i da narodni poslanici ove stranke neće doći na sjednicu, Salkić je kazao da Mijatović očito ima “izvore iz srpske strane”.

“Postoje oni koji su birani glasovima Bošnjaka, a nisu Bošnjaci. Oni idu linijom manjeg otpora i ne dođu na sjednicu. Njima je zapravo šef Nenad Stevandić, predsjednik NSRs”, kazao je Salkić.

Prema Mijatovićevoj tvrdnji na dnevnom redu sjednice NSRs u četvrtak je set zakona među kojima su Izborni zakon Rs, o nevladinim organizacijama, odluka o održavanju referenduma...

"Set zakona kojim definitivno stavlja pečat na svoje ludilo i trajno šalje i Rs ali i sve građane u trajnu međunarodnu izolaciju. Poslanici SDP BiH neće podržati, ni Dodikov izborni zakon, ni referendum, ni pljuvanje po žrtvama genocida u Srebrenici, ni Dodikov zakon o nevladinim organizacijama i stranim agentima. Poslanici SDP BiH neće biti dio posljednjeg čina jedne propale i pogubne politike.

Četvrtak je bitan dan, dan odgovornosti, mi u SDP BiH u Rs smo jasni i glasni, pozivamo i ostale poslanike na odgovornost i mudrost, nismo mi krivi za suicidnu politiku Dodika i njegovih poslušnika, nek plate svoju fakturu mimo leđa građana”, naveo je Mijatović.

SDP ima tri poslanika u NSRs i to Sašu Grbića, Andreu Gajić i Mirsada Duratovića.

Nakon sjednice u četvrtak u Banja Luci će biti održan miting "srpskog naroda" na koji je Dodik pozvao sve da se okupe u što većem broju.

#genocid #MiloradDodik #miting #NSRs #RamizSalkić #sjednica #VojinMijatović #BiH