Članak

ISTRAŽIVANJE

Na dnu okeana nalaze se milioni tona plastičnog otpada

Između tri i 11 miliona tona plastičnog otpada nakupilo se na dnu svjetskih okeana, pokazuje studija koju su ovog mjeseca objavili australski i kanadski istraživači.

(Patria) - Između tri i 11 miliona tona plastičnog otpada nakupilo se na dnu svjetskih okeana, pokazuje studija koju su ovog mjeseca objavili australski i kanadski istraživači.

Podvodnim vozilima na daljinsko upravljanje (ROV) omogućeno je približno kvantificiranje plastičnog otpada koji završava na morskom dnu i određivanje mjesta na kojima se nakuplja prije nego se raspadne u manje dijelove i pomiješa sa sedimentom.

Rekla je to Denise Hardesty, jedna od autorica izvještaja, koji su izradili australska naučna agencija Csiro i Univerzitet u Torontu.

Ističe da znamo da milioni tona plastičnog otpada ulaze u okeane svake godine. No, ono što ne znamo je zapravo koliko tog onečišćenja završi na okeanskom dnu.

Premda su i ranije objavljivane procjene o količini mikroplastike, studija "Plastika u dubokom moru - Globalna procjena akumulacije na dnu okeana" bavi se većim predmetima poput mreža, čaša ili plastičnih vrećica.

S obzirom na to da se očekuje udvostručenje korištenja plastike do 2040. godine, za zaštitu morskih ekosistema i životinjskog svijeta ključno je razumjeti kako i gdje se otpad premješta u okeanu, kažu naučnici.

- Onečišćenje plastikom na morskom dnu moglo bi biti 100 puta veće od količine plastike koja pluta na površini - rekla je Alice Zhu, doktorantica na Univerzitetu u Torontu koja je predvodila istraživanje.

Dno okeana je stoga postalo dugoročno odlagalište za veći dio plastičnog otpada.

"To je dodatno pogoršano krajnje sporim stopama razgradnje plastike u hladnim okolišima kojima nedostaje kisika i ultraljubičastog zračenja", navodi se u istraživanju.

Prema rezultatima, 46 posto procijenjene plastične mase nalazi se iznad 200 metara dubine, a ostatak se proteže sve do 11.000 metara.

#DubinaOkeana #Mikroplastika #MorskiEkosistem #OdlagališteOtpada #OtpadNaDnu #OtpadniMaterijal #Plastika2040 #PlastikaUOkeanu #PlutajucaPlastika #RazgradnjaPlastike #magazin1