Članak

KO ŽELI EVROPSKI PUT

Forto: Usvojiti budžet institucija BiH, na svakoj sjednici moramo imati 20 zakona

(Patria) - Predsjednik Naše stranke i ministar prometa i komunikacija Edin Forto zajedno sa zastupnicom Sabinom Ćudić i zamjenicoma ministra za ljudska prava i izbjeglice Duškom Jurišić održao je press konferenciju na kojoj su istakli da evropski put BiH ne bi trebalo blokirati bez obzira na nametanje odluke visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Insistirat ćemo na nastavku evropskog puta bez političkih blokada", rekla je Sabina Ćudić, državna parlamentarka.

Prokomentarisala je pozive HDZ-a i SNSD-a, koji pozivaju na prekid međunarodnih intervencija, a, kako kaže, onda traže pomoć Zagreba ili Beograda.

"Trojka ne ide na konsultacije ni u Beograd, ni u Zagreb, niti igdje drugo", kaže.

Navela je i da Klub Naše stranke poziva međunarodnu zajednicu na zajedničku potragu za rješenjem i da svoje interese ne traže na štetu BiH.

"Ko iskreno želi evropski put", upitao je Forto pa kazao da se mora napraviti ritam da se na svakoj sjednici usvoji po 20 zakona.

Kazao je da je prvi korak usvajanje budžeta BiH.

"Hajmo se dogovoriti ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad. Uporno sam ponavljao da evropski pregovori nisu dogovor o jednom zakonu. Moramo napraviti ritam u kojem ćemo imati po 20 zakona na jednoj sjednici i tako godinama. Građani su nam nakon otvaranja pregovora dali signal da žele ovo što se dešava. Cijela koalicija prima čestitke za otvaranje EU puta. I šta sad radimo? Hoćemo li krenuti na EU put? Prvi korak je usvajanje Budžeta BiH kako bi u skladu s planom rasta koji moramo usvojiti, a koji je vezan za paket reformi. Obećano nam je 150 miliona KM bespovratnih sredstava u budžet. Hoćemo li se odreći tih 150 miliona?", rekao je Forto.

Govorio je i o Zakonu o Sudu BiH te da im je na posljednjim sastancima u Briselu, neposredno pred historijsku odluku, jasno poručeno da moraju usvojiti zakon.

"Oni ne ulaze u detalje zakona. On mora ispoštovati nezavisnost Apelacionog suda i da se u skladu s EU standardima propišu nadležnosti suda. Dajte da sjednemo i usvojimo taj zakon", kazao je Forto.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH nije usvojen niti jedan zakon niti je upućeno bilo kakvo zakonsko rješenje iz Vijeća ministara BiH.

#budžet #EdinForto #evropskiput #SabinaĆudić #politika #BiH