Članak

NEUSTAVNI TERMINI

Kajanova lekcija za Konakovića, dodike i čoviće: Ne 'županijama' i 'zajedničkim institucijama'!

Federalni zastupnik Sanel Kajan (DF) problematizirao je na društvenim mrežama nedopustivu upotrebu neustavnih termina u bosanskohercegovačkoj političkoj svakodnevici.

(Patria) - Federalni zastupnik Sanel Kajan (DF) problematizirao je na društvenim mrežama nedopustivu upotrebu neustavnih termina u bosanskohercegovačkoj političkoj svakodnevici.

Posebno se osvrnuo na termine "županija" i "zajedničke institucije", koji su se ustalili i prerasli u svakodnevnu upotrebu kod hrvatskih (Dragana Čovića i njegove svite), odnosno srpskih političara (bez izuzetka - svi iz manjeg bh. entiteta).

Kajan ističe kako pojedinci ne shvataju da "županija" nije proglašena neustavnom jer je, kako neki kažu, hrvatski izraz. Proglašena je neustavnom jer BiH nema županije, koje su drugačija teritorijalna jedinica od kantona. Jednako kao što BiH nema ni župane. A tako je i sa "zajedničkim institucijama" - postoje državne institucije, a "zajedničke" ne!

Da situacija bude apsurdnija, potcrtava Kajan, upravo su mediji kojima su osnivači država i Federacija BiH najveći promotori "županija" i "zajedničkih institucija".

Tom narativu nerijetko se priključuju i bošnjački političari, vjerovatno želeći se na taj način dodvoriti HDZ-u, stranci koja godinama upravlja finansijama i najvažnijim resorima na nivou nekoliko kantona, ali i entiteta, i države.

Kajan podsjeća da je 2001. godine Ustavni sud BiH potvrdio presudu Ustavnog suda FBiH, i odlučio da je ustavni naziv za administrativnu jedinicu kanton, i da njime upravlja predsjednik kantonalne vlade, tj. premijer. Istom odlukom su nazivi županija, župan i guverner - proglašeni neustavnim.

Ipak, dodaje Kajan, županija je u svakodnevnoj upotrebi - ne samo u javnim istupima političara, već i na službenim dokumentima, na tablama s natpisima institucija...

Odluka o neizvršenju davno je proslijeđena na nadležne adrese. Decenijama poslije niko nije odgovarao krivično, a "županija" je već "ušla u uho" običnog čovjeka. Za upotrebu neustavnog naziva "županija" do sada je trebalo odgovarati.

"Trebam li ovdje ponavljati činjenicu da u Ustavu Zapadnohercegovačkog kantona i dalje piše 'bošnjački', umjesto bosanski jezik, kako je naziv ovog službenog jezika u državi Bosni i Hercegovini i u svakom njenom administrativnom subjektu?!

Na naplatu dolazi i prešućivanje 'županija' punih 30 godina od koalicionih partnera HDZ-a. Ono što su jedni radili tri decenije, sada nastavljaju drugi. Popuštaju HDZ-u i politici zločinačke paradržavne tvorevine takozvane 'HRHB'. Kuda će ih, a i sve nas, to odvesti?!

Umjesto da poštuju zakon i bore se protiv ovih neustavnih ponašanja u većini bh. kantona gdje je vlast HDZ, kao i u bh entitetu Rs, pojedini bošnjački političari sve više poprimaju isti narativ, pa evo i od državnih ministara možete čuti da koriste termin "županija". Na nižim nivoima to je, nažalost, odavno praksa.

Sve one koji, dakle, podržavaju neustavne odluke i akcije - treba javno prozivati za to što rade, prijaviti nadležnim pravosudnim tijelima, a prije svega toga izvršiti prijeko potrebno unapređenje, profesionalizaciju i reformu pravosudnog sistema u državi - na svim nivoima - od općinskog, gradskog, kantonalnog, entitetskog do državnog. Jer, ovakakav pravosudni sistem usisava sve ostale nivoe vlasti i prijeti da se još više uruši", dodao je Kajan.

#DraganČović #ElmedinKonaković #Institucije #Kantoni #MiloradDodik #Politika #SanelKajan #županije #BiH